25 / april 2021
Merkur Maribor je državni prvak
Poročilo s tekme

Merkur Maribor: Detela, Šket 25, Možič 27, Donik, Uremovič 7, Adžović A., Kisiliuk 13, Ikhbayri, Kovačič 1, Planinšič 1, Košenina (L), Herman (L). Trener: Sebastijan Škorc.

ACH Volley Ljubljana: Ropret 2, Pernuš, Toukhteh 10, Pavlovič, Bošnjak 1, Okroglič 8, Rutar, Pokeršnik 17, Videčnik 10, Kök 9, Vučičević 11, Dagostino (L), Toman (L). Trener: Matija Pleško.

Uvod v prvi niz odločilne pete finalne tekme je pripadel gostom iz Ljubljane, ki so povedli s 6:3. Mariborčani so nato prevzeli pobudo ter po as servisu Jenie Kisiliuka in vodstvu z 11:9 prisilili Matijo Pleška, da poseže po odmoru. Hitro je odšel tudi drugi odmor za Ljubljančane, saj ga je Matija Pleško ob zaostanku s 16:12 tudi vzel. Kot že velikokrat smo tudi v tem spremljali infarktno končnico, kjer sta si ekipi ubranili kar nekaj zaključnih žog. Niz se je po napaki enega izmed domačih odbojkarjev končal z 31:29 v prid ACH Volleyja.

V drugi niz so bolje vstopili domači, ki so ob hitrem prvem odmoru Matije Pleška vodili s 7:4. Igralci ACH Volleya so se sicer približali, vendar so ob drugem odmoru spet zaostajali za štiri točke (15:11). Merkurjevci so imeli nadaljevanje niza pod kontrolo, gostom pa se je poznalo, da so hitro izkoristili oba odmora. Igralci Merkur Maribora so niz zanesljivo osvojili s 25:19.

Mariborčani so s prevlado na igrišču nadaljevali tudi v začetku tretjega niza, kjer so po hitrem vodstvu s 5:2 prisilili gostujočega trenerja v odmor. Ob vodstvu s 13:7 je Matija Pleško še drugič poizkušal prebuditi svoje varovance z odmorom. Delni rezultat do konca niza je bil 12:9, kar je bilo dovolj za zanesljivo zmago Merkur Maribora s 25:16 in tako jih je od naslova prvaka ločil samo še en niz.

Začetek četrtega niza je bil bolj izenačen, saj si nobena od ekip ni uspela priigrati večje prednosti. Ob vodstvu gostov za dve točki (7:5) pa je prvo potezo z odmorom napravil Sebastijan Škorc, ki je želel ustaviti nalet gostov. Ljubljančani niso popuščali, kar je bil ob zaostanku s 12:7 tudi razlog za odmor Sebastijana Škorca. Spremljali smo še eno infarktno končnico, kjer sta Mariborčane vrnila v igro Alen Šket in Filip Uremovič z odličnimi začetnimi udarci. Vendar pa so v tem nizu izkušnje prevladale in ACH Volley je niz osvojil s 26:24.

V odločilni niz so bolje vstopili izkušenejši gostje, ki so povedli s 5:2. Vendar pa so na menjavo igrišča s prednostjo 8:7 odšli Mariborčani. Nadaljevanje niza je pripadlo domačemu Merkur Mariboru, ki je z zrelo predstavo niz osvojil s 15:12 ter se veselil tretjega naslova v samostojni Sloveniji.

Izjava po tekmi:

Sebastijan Škorc, trener Merkur Maribora: »To, kar so fantje prikazali v tej finalni seriji in skozi celotno sezono, vejo samo tisti, ki so bili z nami ves čas. Rasli smo kot ekipa in na koncu delovali kot zelo izkušena ekipa, ki pa je pravzaprav ekipa mladcev z očetom na igrišču, Alenom Šketom. Lahko bi našteval vse igralce, saj so vsi dali vse, kar so imeli in igrali tudi za poškodovane. Gradili smo klub iz ničle in prišli na vrh. Naslov pomeni, da se bo v Mariboru prvič igrala liga prvakov. Zdaj je na nas, da začnemo graditi ekipo za ligo prvakov. Globok priklon vsem fantom in vsem, ki so bili z nami celotno sezono, ker Merkur Maribor je prvak Slovenije.«

Avtor: Žan Ul