19 / april 2022
Calcit Volley - Nova KBM Branik 2:3
Poročilo s tekme

Kamnik - Športna dvorana Kamnik, gledalcev: 500, sodnika: Novak, Tomec

Calcit Volley: Pavlović Mori 6, Špoljarič (L), Mihevc 3, Javornik, Radišković 13, Šiftar, Brulec Kostić 21, Lenart 1, Boisa, Janežič (L), Charuk 12, Sillah 18, Zorman 1, Čižman. Trener: Gregor Rozman
Nova KBM Branik: Milošič, Pogačar 5, Šalamun, Winkler, Knez (L), Bračko 7, Potokar 12, Gradišnik Klanjšček, Velikonja Grbac 7, Cikač (L), Ramić, Galić, Lorber Fijok 26, Augustinovič. Trener: Bruno Najdič

Kamniške odbojkarice so bile po dveh odigranih tekmah finala končnice blizu naslova državnih prvakinj. Tretjega zaporednega, sicer pa šestega, toda po dveh osvojenih nizih v drugi tekmi, so krila zrasla tudi mariborski ekipi, ki se v Kamniku niso predale do zadnje točke. Še več, v četrtem nizu so na servis Lorene Lorber Fijok - najbolj učinkovite igralke tekme s 26. točkami, od tega so bili štirje asi - ubranile štiri zaključne žoge Kamničank, nato pa z blokom Mirte Velikonja Grbac izid v nizih izenačile. V petem nizu pa so domačinkam prepustile le šest točk in po 18. januarja 2020, ko so v finalu pokala Slovenije prav tako v Kamniku premagale odbojkarice Calcit Volleyja, prišle do prve zmage v medsebojnih tekmah.

Prvi niz so bolje začele domače odbojkarice, ki so po napadu Fatoumatte Sillah gostjam pobegnile za štiri točke (8:4). Toda po dveh zaporednih napakah domače ekipe sta bili ekipi na enajsti točki že skupaj, po bloku Velikonje Grabac pa so Mariborčanke vodile z 12:14. S polminutnim odmorom je Gregor Rozman zaustavil njihov nalet, saj so Kamničanke spet prišle do minimalnega vodstva. Mariborčanke so pred vstopom v končnico še zadnjič izenačile izid (19:19), kajti na servis Katje Mihevc je kamniška ekipa prišla do petih zaključnih žog za vodstvo z 1:0 v nizih, Olivera Brulec Kostić je izkoristila prvo.
V drugem nizu so bankirke z blokom Anamarije Galić povedle z 9:15, na njen servis in varanjem Eve Pogačar pa že s 13:20. Andjelka Radišković je s svojimi servisi svojo ekipo vrnila v igro, saj so Mariborčanke vodile le še z 20:18, vendar do preobrata ni prišlo, saj sta sledili dve lastni napaki domače ekipe. V končnici niza je mariborska kapetanka, Brina Bračko s tretjo zaključno žogo poskrbela za izenačenje v nizih.
Do enajste točke si v tretjem nizu nobena od ekip ni priigrala več kot dveh točk prednosti, za prvo občutnejšo prednost kamniške ekipe (16:11) pa je s svojimi servisi spet poskrbela Radiškovićeva. Še bližje zmagi, vodstvu z 2:1 v nizih so bile domače odbojkarice z asom Anje Zorman (18:12), vendar so se jim s petimi zaporednimi točkami gostje hitro približale le na točko zaostanka (18:17). Do napete končnice na koncu ni prišlo, kajti Olivera Brulec Kostić je bila v napadu dovolj učinkovita, zadnjo točko v tem nizu pa je z blokom dosegla Radiškovićeva.
V izenačenem četrtem nizu so Mariborčanke po še eni od številnih lastnih napak Kamničank še vodile z 19:20, vendar so domače odbojkarice z blokom Eve Pavlović Mori prišle celo do štirih zaključnih žog za končno zmago. Navijači kamniških odbojkaric so že bili na nogah, da bi proslavili naslov državnih prvakinj, toda Lorena Lorber Fijok je ob pomoči domačih odbojkaric, ki so naredile kar tri lastne napake, uprizorila neverjeten preobrat, ki ga je z blokom potrdila Mirta Velikonja Grbac.
Tako kot v nedeljo v Mariboru, so v odločilnem nizu bankirke z dvema zaporednima asoma Lorene Lorber Fijok povedle s 7:2, razlika petih točk pa je bila tudi ob menjavi strani. Do konca tekme je bilo vse v znamenju mariborskih odbojkaric, ki so s svojim dvanajstim asom na tekmi, drugim Brine Bračko, prišle do zaslužene zmage.

Izjavi po tekmi:

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Težko je pojasniti, kaj se nam je zgodilo po tistem vodstvu v četrtem nizu? Nimam besed. Mariborčanke so končnico odigrale korektno, mi pa smo naredili nekaj nepotrebnih lastnih napak in ekipa, ki pri tem rezultatu naredi tri lastne napake, ne more zmagati tekme. Tekma je končana, ne moremo prav nič popraviti, moramo se pripraviti na novo tekmo. Vso tekmo smo se mučili, servis – sprejem je bil na strani Branika, tudi blok in obrambo smo odigrali preslabo, pa kljub temu imeli zlato priložnost, ki je nismo izkoristili. Preprosto si zmage nismo zaslužili.«

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branik: »Bodimo realni, da je bila tekma pri vodstvu domačink s 24:20 že končana. Imele so tudi pet, šest čistih žog, da bi zaključile napad, pa ga niso. Zakaj ne, ne vem, je pa v odbojki tako, da moraš doseči zadnjo točko, če jo ne, izgubiš. Mi niti nismo odigrali kaj posebnega, ampak takšni preobrati se običajno ne posrečijo, nam se nocoj je. Če sam pri sebi razmišljam, zakaj se je to zgodilo, se je morda z razlogom. Moja dekleta vse od avgusta lani trdo delajo, med sezono so imele veliko težav in morda se jim je to zdaj vse vrnilo.«