22 / april 2022
Calcit Volley - ACH Volley Ljubljana 2:3
Poročilo s tekme

Kamnik - Športna dvorana Kamnik, gledalcev 500, sodnika: Jovanović, Perčič.

Calcit Volley: Kos, Hribar (L), Bregar 11, Purić, Kosmina, Gasparini 15, Klobučar 18, Siirilä 12, Brulec 1, Beravs 1, Plot (L), Mujanović, Pavlović. Trener: Matija Plešk
ACH Volley: Pernuš, Šket 12, Rutar, Mašulović 9, Todorović 2, Peruničić, Okroglič, Kovačič (L), Gjorgiev 24, Pokeršnik 17, Videčnik 7, Kök 2. Trener: Mladen Kašić

Kamničani so v prvi finalni tekmi v Tivoliju izgubili z 0:3 (-19, -21, -26), toda z igro, ki so jo prikazali v tretjem nizu, ko so imeli tri zaključne žoge, so napovedali, da se ne bodo kar tako predali. V svoji prvi domači finalni tekmi so bili na pragu zmage, vodili so z 2:0 v nizih, toda v nadaljevanju so Ljubljančani s preobratom prišli do svoje druge zmage.

Z boljšim servisom, od tega dvema asoma, Matica Videčnika in Nikole Gjorgieva so Ljubljančani na začetku prvega niza povedli z 2:6, vendar so se jim domačini s točko Mihe Bregarja hitro približali na minimalni zaostanek (5:6). Po bloku Alena Šketa so gostje še enkrat prišli do treh točk prednosti (6:9), vendar je Jan Klobučar s prvi kamniškim asom izid na dvanajsti točki izenačil. Do prvega vodstva so Kamničani prišli z novim asom, tokrat Tommija Siirilä (14:13), po bloku Bregarja je bilo že dve točki prednosti za domačo ekipo (15:13). Mitja Gasparini je v najdaljši izmenjavi v prvem nizu poskrbel za kamniško vodstvo s 17:14 in sledil je prvi polminutni odmor Mladena Kašića. Drugega je gostujoč trener vzel po bloku Siirilä pri zaostanku petih točk (16:21), toda tudi po njem so Kamničani dosegli še eno točko. V bloku je bil uspešen Jan Klobučar. Prednost šestih točk je bila dovolj velika za drugi kamniški niz proti Ljubljančanom v letošnji sezoni.
Pred začetkom drugega niza so se številnim kamniškim navijačem s pokalom v rokah predstavile odbojkarice Calcit Volleyja, ki so včeraj še tretjič zaporedoma osvojile naslov državnih prvakinj. Njihovi moški kolegi pa dveh napakah gostov povedli s 4:2, in čeprav je Alen Šket izenačil na 7:7, so jim Kamničani s točko Klobučarja pobegnili na 15:12. Domači odbojkarji so vodili še s 17:14, s tremi zaporednimi bloki, Gjorgiev in dvakrat Jana Pokeršnik, pa so Ljubljančani povedli (17:18). Z asom Gjorgieva je ACH Volley pobegnil na 18:21. Klobučar je zaostanek svoje ekipe znižal na točko (22:23), z blokom Siirilä so Kamničani ubranili drugo zaključno žogo gostov, Gasparini in Siirilä s še enim blokom pa sta uprizorila popolni preobrat.
Tudi v tretji niz so kamniški odbojkarji vstopili odločno in po že četrtem bloku Siirilä povedli z 2:0. Kdo drug kot Gjorgiev, je izid na šesti točki izenačil, po napaki domačinov pa so gostje prvič v tem nizu prišli do vodstva (6:7). Korektor gostov je z asom Ljubljančanom priboril dve točki prednosti (12:10), po napaki Kamničanov pa je bilo 12:15 za goste. Bregar je z blokom soigralce približal na točko zaostanka (14:15), z novim blokom, tokrat Siirilä, je bilo 18:18. S tem pa blokov v domači ekipi še ni bilo konec, kajti Danilo Pavlović je z njim Kamničane spet popeljal do minimalnega vodstva (20:19). Vendar vodstvo Kamničanov ni bilo dolgotrajno, kajti s tremi zaporednimi točkami so jim gostje pobegnili na 20:22, prednosti pa niso več zapravili. Po novi napaki kamniške ekipe so izkoristili drugo zaključno žogo.
V četrtem nizu so bili Kamničani tisti, ki so prvi prišli do treh točk prednosti, po asu Pavlovića in točki Bregarja (10:7), zato je Kašić posegel po polminutnem odmoru. Njegovi varovanci so po točki Alena Šketa izid na 15. točki izenačili, po dvomljivi sodniški odločitvi pa so povedli s 15:16. Ljubljančani so do dveh točk prednosti prišli z blokom Videčnika (18:20), na servisa Gjorgieva pa petih zaključnih žog. Z asom Žana Beravsa so se jim Kamničani približali na dve točki zaostanka, vendar je njegov naslednji servis končal v avtu.
Zmagovalca je tako odločal tie-break, v katerega so bolje vstopili gostje, ki so povedli z 2:0. Domačini so izenačili na 2:2, toda po njihovi lastni napaki je bilo spet plus dva za Ljubljančane (2:4). Za tri točke prednosti ACH Volleyja ob menjavi strani je poskrbel Gjorgiev, ob težavah na servisu pa jih Kamničani niso več ulovili. Tekma se je končala z blokom Jana Pokeršnika.

Izjavi po tekmi:

Matija Pleško, trener Calcit Volleyja: »Vem, da so fantje sposobni igrati dobro odbojko, morajo pa igrati na večjih obratih, če želijo premagati ACH, ki je letos v dobri formi in v dobri sestavi. Nocoj smo spet imeli svoje priložnosti, kot smo jih imeli že na prvi tekmi v Ljubljani. Ostajamo pozitivni, fizično smo se dobro držali. V ponedeljek je nova tekma in nova priložnost. Skratka, moramo ostati optimisti, moramo poiskati dobre stvari in na tem graditi.«

Mladen Kašić, trener ACH Volleyja: »Na koncu je v finalu končnice najbolj pomemben rezultat. Že na prvi tekmi v Ljubljani nismo bili pravi, in če bi Kamničani dobili tretji niz, ki bi ga lahko dobili, je vprašanje, kako bi se tekma končala. Naša težava je, da med sezono nimamo težjih tekem in ko nam nekdo diha za ovratnik, se pojavijo napake, ki se nam drugače ne pojavljajo. Čestitke Kamničanom, še večje pa moji ekipi, ki so bili na dnu in so se vrnili nazaj. Kamničani so na trenutke igrali zelo dobro in tudi po njihovi zaslugi gledamo kakovostno odbojko.«