Sportklub 1A. DOL moški

12 / januari 2022
Hiša na kolesih Triglav - Calcit Volley
Poročilo s tekme

Hiša na kolesih Triglav : Calcit Volley 1 : 3 (-13, -14, 21, -22)

Športna dvorana Planina, brez gledalcev, sodnika Mohorčič D., Novak G.

Hiša na kolesih Triglav: Ibrišimovič 2, Nanut 12, Pušnik , Tučen 7, Bregant 5, Godnič 2, Mali 6, Štembergar Zupan 15, Šikanič 3, Maček 1, Libnik (L), Kumer, Fajfar (L). Trener: Sašo Rop.

Calcit Volley: Kos 2, Purič 8, Kosmina 1, Gasparini 18, Klobučar 17, Siirila 9, Brulec 3, Beravs, Plot (L), Mujanović 3, Pavlović 15. Trener: Mitja Pleško

Gorenjski derbi so mnogo bolj prepričljivo začeli gostje iz Kamnika, ki so v prvih štirih izmenjavah vse točko po protinapadih obrnili v svoj prid. Tudi po pol minute odmora na zahtevo Ropa Triglavani še niso uspeli zaključiti po zaslugi bloka Siirile. Po njem so domači uspeli ujeti ritem igre in relativno izmeničnega osvajanja točk. Še vedno so bili Kamničani bolj uspešni v blok-obrambi in onemogočali kranjski napadi, po dveh asih Brulca pa so se še bolj oddaljili. Sašo Rop je poizkusil z menjavo podajalca in sprejemalca, vendar brez pravega efekta. V prvem setu so gostje prevladali v večini elementov igre. Imeli so bistveno boljši sprejem, kar trikrat višjo učinkovitost v napadu in tri točke na servisu več. Ob izvrstnem sprejemu je imel gostujoči podajalec Brulec priložnost razigrati vse svoje napadalce in enakomerno porazdeliti točke mednje. Igralci Hiše na kolesih Triglav so sicer dobili tri točke več s svojim konsistentno močnim orožjem blokom, vendar to ni bilo dovolj za enakovredno pariranje. Kamničani so prvi niz osvojili s 25:13.
Drugi set ni potekal bistveno drugače. V prvih petih točkah so domači dve oddali po neizsiljenih napakah Godniča, kar jim nasproti razpoloženih igralcev Calcita ni naredilo usluge. Gostje so hitro prišli do prednosti 8:4, nato pa so v večih serijah na servis Gasparinija in Brulca prednost povečali sprva na 12:5, nato pa na 18:9. Do konca niza sta točki na servisu za skupnih 5 za Calcit dodala še Gasparini in Klobučar. Ker so bili ob dobrem začetnem udarcu gostje tudi v napadu dvakrat bolj uspešni, so zlahka osvojili drugi set s 25:14.
Čeprav je  vse kazalo na povsem enostransko predstavo, je v tretjem nizu Triglavanom vendarle uspelo prikazati boljšo igro. Domači trener je na mesto korektorja postavil Štembergar Zupana, na mesti sprejemalcev pa Nanuta in Malija, kar je botrovalo k boljšemu začetku. Po dveh solo blokih Šikaniča je prednost domačih znašala 4 točke (6:2), na kar je Pleško reagiral s pol minute odmora. Po njem so imeli domači nekaj težav z zaključevanjem napada, medtem ko so Kamničani predvsem prek Gasparinija in Klobučarja prihajali do točk v protinapadih in se približali na 10:9. Sledilo je obdobje odličnih obramb in blokov Kranjčanov, kar jih je privedlo do prednosti 15:11. Po novem odmoru so Kamničani dosegli kar tri zaporedne bloke in izenačili. Do 21. točke smo spremljali izenačeno igro, v končnici pa so domačini z blokom, obrambo, in asom prišli do zmage s 25:21.
Dvome o tem, kdo bo osvojil tokratni gorenjski derbi, so gostje razblinili že v naslednjem nizu. S pomočjo odličnega servisa Puriča so igralci Calcit Volleyja takoj prišli do vodstva 3:0, prednost pa so z nekaj nihanji držali skozi celoten set. V osvajanju točk sta blestela sprejemalca Nanut in Klobučar, s 7 in 8 točkami samo v zadnjem nizu. Čeprav so Kranjčani prišli do treh blokov več kot gostje, so slednji bili 20% bolj zanesljivi v zaključevanju napadov. Ob koncu je na parket stopil tudi nekdanji kranjski podajalec Žan Beravs in z dobrim začetnim udarcem Kamničanom omogočil zadnji povratni napad za 25:22 in skupno 3:1 v nizih.