Sportklub 1A. DOL ženske

04 / januari 2022
Ankarančanke za vstop v novo leto
Pred tekmo Calcit Volley - Ankaran
Za kamniške odbojkarice med božično-novoletnimi prazniki ni bilo prav veliko počitka, saj so le teden dni po osvojeni pokalni lovoriki v zaostali tekmi drugega kroga državnega prvenstva doma igrale z GEN-I Volleyjem, zadnja tekma druge tretjine prvenstva pa jih čaka že v sredo. Še manj počitka so imele njihove mlajše igralke, Mija Šiftar, Živa Javornik in Neja Čižman, ki so igrale na turnirju srednjeevropske lige. Medtem ko je Šiftarjeva igrala za reprezentanco U-17, ki je igrala izven konkurence, sta Javornikova in Čižmanova z reprezentanco U-19 na turnirju v Mariboru osvojili prvo mesto.
»Motiv za ta turnir ni bil pod vprašajem, saj je vedno nekaj posebnega igrati za reprezentanco. Vesela sem, da smo se punce ob koncu leta zbrale in potrdile svojo kakovost. Vsekakor je bila to dobra priprava za nastop v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki so pred nami. Verjamem, da nam letos evropsko prvenstvo ne bi pobegniti, saj imamo zelo dobro ekipo, ki je z leti postala veliko bolj izkušena. Med sabo se dobro poznamo in dobro razumemo, kar tudi prispeva k našim uspehom,« je o zmagi mladinske izbrane vrste v srednjeevropski ligi dejala Neja Čižman
Še v lanski sezoni je z ljubljanskim Vitalom osvojila prvo mesto v 2. DOL, v letošnji sezoni pa ima s Kamničankami že prvo člansko lovoriko.
»Niti v sanjah si nisem predstavljala, da bom naredila takšen preskok. Zelo sem ponosna, da so se mi s trdim delom sanje uresničile in da zdaj igram z najboljšimi igralkami v Sloveniji. Veliko pa mi tudi pomeni, da pridobivam dragocene in nepozabne izkušnje proti najboljšim evropskim igralkam,« je bila nad tekmami Calcit Volleyja v ligi prvakinji in pokalu CEV navdušena šele sedemnajstletna blokerka, ki ima v sebi veliko športnih genov. Njena mama je Simona Šturm, ki je bila pred leti ena najboljših slovenskih rokometašic, oče pa Tomaž Čižman, dobitnik bronaste kolajne v superveleslalomu na svetovnem prvenstvu v Vailu leta 1989.
»Zagotovo mi je lažje, ker starša razumeta, kaj pomeni vrhunski šport in mi stojita ob strani, saj sta tudi sama prestala vse to. Veliko mi pomeni njuna podpora in spodbuda. Na začetku sem imela največ težav z usklajevanjem treningov in obveznosti v šoli. Prav tako je veliko preskok, kar se števila treningov tiče, kajti pred prihodom v Kamnik sem trenirala štirikrat tedensko, zdaj osemkrat tedensko, zato je bilo potrebno veliko prilagajanja.«
Popolnoma drugačne so, v primerjavi s tekmami v drugi ligi, tudi tekme v Sportklub prvi odbojkarski ligi.
»Razlika v primerjavi z drugo ligo je ogromna. Najbolj se to opazi pri sami kakovosti ekip in dinamičnosti tekem. Imamo zares dobro ekipo, kar se seveda kaže tudi na rezultatih. Vesela sem, da nam je kljub napornemu tekmovalnemu ritmu (kvalifikacije lige prvakinj, pokal CEV, srednjeevropska liga) uspelo ohraniti koncentracijo tudi za domače prvenstvo in pokal, kjer nam gre za zdaj vse po načrtih,« je zadovoljna dijakinja tretjega letnika športne gimnazije Šiška, ki pa se zaveda, da jo s soigralkami v sredo čaka vse prej kot lahka tekma. Ankarančanke so trenutno na prvenstveni lestvici na tretjem mestu. V prvi medsebojni tekmi je bilo 3:1 (9, -23, 23, 22) za Kamničanke.
»V vsako tekmo moramo vstopiti zbrano in motivirano, zato ta tekma ne bo nobena izjema. Čez celo tekmo moramo ostati zbrane in narediti čim manj lastnih napak, saj z njimi lahko hitro razigramo nasprotnice. Upam, da bomo s to tekmo uspešno vstopile v novo leto,« je želja mlade odbojkarice, ki jo navdušujejo uspešni športniki iz vsega sveta.