Sportklub 1A. DOL moški

24 / april 2024
ACH Volley Ljubljana - Calcit Volley 3:2
Poročilo s tekme

Na tretji tekmi velikega finala Sportklub prve odbojkarske lige smo v ljubljanski Hali Tivoli spremljali že tretjo tekmo v manj kot sedmih dneh med ekipama ACH Volley Ljubljana ter Calcit Volleyjem. Slovenski aktualni prvaki so bili na domačem parketu še tretjič boljši nasprotnik in se zasluženo veselili jubilejnega dvajsetega naslova državnih prvakov.


Ljubljana – športna dvorana Tivoli, gledalcev: 1122,  sodnika: Rožej Marko - Jovanovič Dejan
ACH Volley Ljubljana - Calcit Volley 3:2  (28, -24, 20, -22, 12).
ACH Volley Ljubljana: Markovič, Kržič 7, Šket 24, Najdič 2, Marovt 21,  Šen, Kovačič (L), Gjorgiev, Sešek, Pokeršnik 29, Videčnik 8, Song. Trener: Matjaž Hafner.
Calcit Volley: Planinšič, Vinkovič, Lazar, Klobučar 1, Karadža Pevc (L), Košenina (L), Nikolić 11, Okroglič 12, Mitrašinović,  Brunet 30, Oman, Bakonji, Dulchev 23, Pavlovič 6. Trener: Mladen Kašič.

Na začetku tretje finalne tekme v Hali Tivoli smo videli prednost domačih odbojkarjev, ki so po učinkovitem napadu Pokeršnika povedli za dve. Vodstvo so ohranjali vse do trinajste točke, ko so odbojkarji Calcita uspeli izenačiti in preiti v vodstvo (13:15). Najdič je z asom izenačil na dvajseti točki in sledila je napeta končnica, v kateri so po asu Pavloviča vnovič povedli Calcitovci (20:22). Sledile so minute Jana Pokeršnika, ki je najprej z odličnim paralelnim udarcem zaključil za znižanje na 21:22, takoj zatem pa z asom poskrbel za novo izenačenje (22:22). Sledila je prekinitev na zahtevo Kašiča. V maratonski končnici prvega niza je oranžnim zmajem uspelo zaključiti sedmo zaključno žogo in po asu izjemno razpoloženega Pokeršnika povesti z 1:0 v nizih (30:28).
V drugem nizu so vse do sredine niza ritem igre narekovali gostje iz Kamnika, ki so z uspešnima napadoma Okrogliča in Dulcheva povedli s tremi točkami razlike (7:10). Zmaji so skozi drugi niz uspeli slediti kamniškim odbojkarjem in tako kot v prvem, smo tudi v drugem nizu spremljali napeto končnico, v kateri so do prve zaključne točke prišli ljubljanski odbojkarji. Calcitovcem je s tremi zaporednimi točkami uspel preobrat in z dvema blokoma Bruneta  izenačenje v nizih na 1:1. (24:26).
Tretji niz se je začel po notah ACH Volleyja Ljubljana, ki jih nesrečno izgubljeni drugi niz ni vrgel iz tira. Skozi celotni set so bili boljši v vseh elementih odbojkarske igre. Po izjemni obrambni akciji in prefriganem zaključku Pokeršnika so Ljubljančani vodili že z 10:5. Šov Pokeršnika se je nadaljeval z asom za 12:6, vendar so Kamničani po trojnem bloku znižali zaostanek na tri točke (12:15). To ni zmedlo Ljubljančanov, ki so bili prepričljivo boljši tudi v drugi polovici niza in po napaki Dulcheva na začetnem udarcu zmagali na dvajseti točki (25:20).
V četrtem nizu so bolje začeli odbojkarji iz Kamnika in vodili večino časa. Gostje so izkoristili rahel padec koncentracije zmajev, predvsem na sprejemu in bili v prednosti treh, štirih točk vse do končnice. Izid v nizih so izenačili na 22. točki po uspešnem zaključku Klobučarja v četrtem nizu.
V odločilnem petem nizu smo videli odličen začetek aktualnih državnih prvakov in vodstvo s 4:1. Blesteli so v obrambi in bili prodorni v napadalnih zaključkih. Ob menjavi strani so zmaji vodili z rezultatom 8:4, Kamničani pa so se nemudoma približali na dve točki zaostanka (8:6). Marovt je z izjemnim zaključkom po prstih trojnega bloka povišal na 13:10, Šket pa z dvema zaporednima napadoma odločil veliki finale in si prislužil nagrado za najkoristnejšega igralca tekme. Slavje v Hali Tivoli se je lahko začelo.

Izjava trenerja ACH Volleyja Ljubljana, Matjaža Hafnerja
: »Trenutno še nimam besed, res je bila borba za vsako točko. Zagotovo najboljša tekma od vseh v finalni seriji, Kamnik je odigral res dobro tekmo. Zdržali smo in na koncu pokazali srce in se zasluženo veselili naslova državnih prvakov.«