1B. DOL moški

21 / februari 2021
Šoštanj Topolšica – Črnuče
Poročilo s tekme

Zadnji krog 1B. lige je prinesel zanimiv in razburljiv derbi letos dveh najboljših ekip Šoštanja Topolšice in Črnuč. Ekipi je pred medsebojno tekmo na lestvici ločevala le točka v korist Šoštanjčanov. Domača ekipa je bila že pred tekmo okrnjena, saj si je na enem od treningov pred tekmo kapetan Denis Robida poškodoval gleženj, namesto njega je na mestu korektorja začel Luka Volovlek, v nadaljevanju pa je na tem igralnem položaju zaigral Urban Fužir.

Prvi niz je bil izjemno izenačen in napet, nobena od ekip si ni priigrala večje prednosti. Pred samo končnico so s 16:13 povedli domačini, a so odbojkarji Črnuč po napaki v napadu domače ekipe povedli z 19:18. Ekipi sta se v končnici borili za vsako žogo, to se je Šoštanjčanom obrestovalo tudi v akciji, po kateri so po bloku povedli z 22:21. Prvo zaključno žogo so si Šoštanjčani priigrali po dveh zaporednih napakah gostov, žogo sta v avt poslala tako Jaka Sešek kot Bine Slovnik. Do vodstva z 1:0 so domači prišli po točki Bora Jeseja Rotarja. 

V drugem nizu so Ljubljančani od prve točke krenili silovito. Na začetni udarec izkušenega Žana Novljana so prišli so hitrega vodstva z 10:3. Pri rezultatu 16:11 pa je prišlo do neljubega dogodka in poškodbe pri Črnučanih. Martin Valenčič je nerodno pristal in si pri tem poškodoval koleno. Po daljši prekinitvi je sledila serija sedmih zaporednih točk Šoštanjčanov, a niz je kljub temu pripadel gostom. 

Izgubljen niz je očitno podžgal domačine, ki so za potrditev prvega mesta potrebovali le dva osvojena niza. Spet so zaigrali zelo zbrano tako v napadu kot v obrambi, prav tako so dobro servirali. Po izenačenem začetku je pri rezultatu 15:14  domača ekipa nanizala tri zaporedne točke - najprej je bil v napadu uspešen Primož Trobiš, nato še na začetnem udarcu, za tretjo zaporedno točko pa je bil uspešen še domači blok. Ta niz je domačim dal krila, vodstva niso več izpustili iz rok, zmago z 2:1 v nizih in s tem prvo mesto pa je z asom potrdil Luka Lazar. 

Ko so Črnučani ostali brez teoretičnih možnosti za prvo mesto, je trener Jurij Žavbo dal priložnost tudi rezervistom, ti so izkoristili svojo priložnost in izid v nizih izenačili na 2:2. V petem nizu pa so domači spet zaigrali veliko bolje in se na koncu po točki Bora Jeseja Rotarja veselili 20. zmage na 21 tekmah. V osmini finala se bodo Šoštanjčani pomerili z novomeško Krko, Črnuče pa s Hočami. 

Največ točk sta v domači ekipi dosegla Primož Trobiš (22) in Bor Jese Rotar (21), pri gostih je bil s 14 točkami najučinkovitejši Matic Rojnik.

Izjava po tekmi:

Zoran Kedačič, trener Šoštanja Topolšice: "Čestitke fantom za zmago! Potem ko smo med tednom ostali brez našega kapetana Robide, ki si je zvil gleženj, so fantje prikazali nekaj, kar krasi samo velike ekipe. Fantje so stopili skupaj, dvignili nivo igre in z neverjetno željo in borbenostjo premagali zelo dobro ekipo Črnuč, še enkrat več se je pokazal karakter te ekipe, zaradi katerega so tokrat zmagovalci. 20 zmag v sezoni, brez večjih nihanj in neporaženi v domači dvorani so podatki, ki jih je v športu težko doseči. Prvi cilj je tako dosežen, pred nami je še eden, izredno zahteven, a verjamem, da bomo na koncu uspešni."