Sportklub 1A. DOL ženske

24 / mars 2021
Calcit Volley - Nova KBM Branik
Napoved tekme

V svojem prvem finalu končnice leta 2010 so kamniške odbojkarice pod vodstvom Francija Obolnarja presenetile Novo KBM Branik in se v nepozabni četrti finalni tekmi, polni preobratov, veselile svojega prvega naslova državnih prvakinj. Izid petega niza je bil 18:16 za takratne Obolnarjeve varovanke, ki so s skupnim izidom 3:1 v zmagah premagale bankirke. Seveda danes v kamniški zasedbi ni več nobene od igralk, ki so takrat spisale zgodovino kamniške ženske odbojke, zato pa jih je toliko več z lanske sezone, ki se je končala predčasno, brez tekem v končnici. V zadnji tekmi modre skupine so, prav tako v dvorani Lukna, Kamničanke s 3:0 premagale Mariborčanke, prevzele prvo mesto na prvenstveni lestvici, ki je pozneje pomenilo tudi končno prvo mesto. Vmes so bile kamniške odbojkarice še dvakrat državne prvakinje, Mariborčanke sedemkrat, tudi predlani, ko so v finalu premagale Novogoričanke. Sicer pa so bankirke s šestnajstimi naslovi tudi najuspešnejši slovenski klub v prvi slovenski odbojkarski ligi, Calcit Volley je s štirimi na drugem mestu, s tremi se lahko pohvali GEN-I Volley (prej HIT Nova Gorica), z dvema Sladki greh Ljubljana, s po enim pa Abes Trade Celje, Bank Austrai Bled, Kemiplas Koper in TPV Novo mesto.

Toda vse to je zgodovina, tako kot so tudi že zgodovina letošnje tekme v četrtfinalu in polfinalu končnice. Po dvajsetih zmagah v rednem delu prvenstva in samo enem porazu so kamniške odbojkarice tudi v teh tekmah svojo nalogo opravile brez praske. Da Kamničanke kakšnih večjih težav glede uvrstitve v finale končnice ne bodo imele, je bilo resda pričakovano, vendar so to morale tudi potrditi na igrišču. Na prvi pogled morda ne tako prepričljivo, kot so nekateri pričakovali, vendar je bila njihova igra s tekme v tekmo boljša.

»Po koncu rednega dela prvenstva smo imeli daljši premor, ki smo ga izkoristili za regeneracijo in dvig telesne pripravljenosti, kajti formo smo načrtovali za finalne tekme. Zato sta bili četrtfinalni tekmi z Ankaranom tudi nekoliko slabši, ampak najbolj pomembno je, da je bila že proti GEN-I Volleyju forma boljša, še boljšo pričakujem v finalu. Zavedati pa se moramo, da so bile tekme v rednem delu prvenstvu ena zgodba, popolnoma druga so tekme v končnici. V njej so vse ekipe še dodatno motivirane, še zlasti, ko igrajo proti nam, zato sem toliko bolj zadovoljna, da smo četrtfinale in polfinale oddelali, kot je treba, brez nekih večjih pretresov, tako v miru čakamo na četrtkovo tekmo z Mariborčankami. Seveda bo ta spet nekaj novega, saj bo ena od treh, štirih ali petih, ki bodo odločale o naslovu državnih prvakinj,« je pred finalnimi obračuni dobro razpoložena Olivera Brulec Kostić, ki se je do zdaj v kamniškem dresu veselila že dveh naslovov državne prvakinje, dveh naslovov v srednjeevropski ligi in pokalnega naslova.

Mariborčanke so imele v primerjavi s Kamničankami nekoliko težjo pot do finala, predvsem to velja za njihovo prvo polfinalno tekmo v Šempetru, ki so jo dobile po dramatičnem petem nizu, ko so bile s 23:21 boljše od domačih odbojkaric. Na drugi tekmi pa so Šempetranke popolnoma nadigrale.

»Mariborčanke so zdaj v veliko boljši formi, kot so bile v rednem delu prvenstva, ko smo jih trikrat premagale. Z novo podajalko, Anđelo Veselinović, in sprejemalko, Danijelo Džaković, so zdaj veliko nevarnejše, vrnila se je tudi Lorena Lorber Fijok, tako da so našle svojo igro. Vendar smo skozi vso sezono igrali brez večjih nihanj, tako da bi prednost morala biti na naši strani. Tudi zaradi izkušenj, ki jih vendarle imamo več od njih. Lahko rečem, da naša celotna ekipa že nestrpno čaka prvo finalno tekmo, normalno pa je, da je prisotno tudi nekaj nervoze, kar pa je popolnoma pričakovano,« mariborsko ekipo ceni najbolj učinkovita igralka Calcit Volleyja, ki je v rednem delu prvenstva mariborsko ekipo na vseh treh tekmah premagal s 3:0.

»Njihovo najmočnejše orožje je začetni udarec, kjer nas bodo zagotovo napadle. Kar se tiče napada, smo mi v tem elementu igre vendarle močnejše, ampak, kot sem že dejala, to bo treba potrditi še na igrišču. Če nam bo uspelo umiriti njihov začetni udarec in če bomo igrale, kot znamo, se nimamo česa bati. Predvsem pa bo na vseh finalnih tekmah potrebno igrati točko za točko, kar bo zlasti veljalo po dvajseti točki, se pravi, kako bomo igrale končnico posameznih nizov. Ves čas bomo morale biti maksimalno zbrane in osredotočene na igro. Nikakor si ne bomo več smele dovoliti nekaterih napak kot recimo proti Ankarančankam ali Novogoričankam, kajti Mariborčanke bi to zagotovo bolje izkoristile. Pričakujem veliko borbo z njihove strani, vem, da se ne bodo predale do zadnje točke, tako da nas čaka težka tekma, prepričana pa sem, da se bo z obeh strani igrala dobra odbojka. In da bomo na koncu ubranile naslov državnih prvakinj,« optimizem ni zapustil Olivere Brulec Kostić.

Na tekmi za tretje mesto se bosta pomerili ekipi SIP Šempetra in GEN-I Volleyja. Igrali bosta na dve zmagi, prva tekma bo na sporedu v petek, 26. marca, v Novi Gorici.

Spored finalnih tekem končnice:
Prva tekma, četrtek, 25. marec: Calcit Volley – Nova KBM Branik (18.00)
Druga tekma, ponedeljek, 29. marec: Nova KBM Branik – Calcit Volley (18.00)
Tretja tekma, četrtek, 1. april: Calcit Volley – Nova KBM Branik (18.00)
Morebitna četrta tekma, ponedeljek, 5. april: Nova KBM Branik – Calcit Volley (18.00)
Morebitna peta tekma, četrtek, 8. april: Calcit Volley – Nova KBM Branik (18.00)