1B. DOL ženske

12 / december 2020
ŽOK Sobota - OK Formis
Poročilo s tekme

ŽOK Sobota-OK Formis 0:3 (24/26, 11/25, 21/25)
Murska Sobota, dvorana OŠ II, brez gledalcev, sodnika: Juraja Nina, Drobež Rozalija.

ŽOK Sobota: Babič (C) 5, Saje 6, Weingerl, Črnko (L), Demirtas (L), Krajcar 8, Puklavec 5, Klement 3, Kuhar A. 3, Marton 1, Flegar. Trener: Spasoje Todorovič, pomočnik: Miha Žalig.
OK Formis: Bavdaž (C) 4, Podjavoršek 2, Stražišar 7, Fišer 6, Škoflek (L) Zupan (L), Godec 15, Detiček, Daks, Grubišič Čabo 12, Babič, Lukman, Bračič. Trener: Boris Klokočovnik, pomočnik: Angelina Ajnihar.

V 11. krogu 1B. lige za ženske sta si v dvorani OŠ 2 v Murski Soboti nasproti stali trenutno vodilna ekipa OK Formis in domača ekipa, ki trenutno zaseda zadnje mesto. Čeprav je bilo glede na stanje na lestvici pričakovati lahko delo za varovanke trenerja Borisa Klokočovnika, je odigrana tekma pokazala, da se forma ŽOK Sobota počasi dviguje.

Po dvomesečni odsotnosti zaradi poškodbe se je v ekipo vrnila mlada blokerka Kaja Marton, ki pa vseeno zaradi manjka treningov še ne more pomagati ekipi, kot pred poškodbo. Gostujoči trener Klokočovnik pa zaradi bolezni ni mogel računati na prvo podajalko Halužan Sagadinovo.

Čeprav so igralke OK Formisa na srečanje prišle kot nesporne favoritinje, je že prvi set pokazal, da ne bodo imele lahkega dela. Igralke ŽOK Sobota so po začetnem tipanju obeh ekip, po dveh zaporednih točkah domače kapetanke Ane Babič in napadu domače korektorice Sajetove ter napaki na mreži Fišerjeve, pobegnile za štiri točke. Prednost so domače igralke uspele zadržati do osme točke, ko so jih gostje ujele. A so domačinke po dveh zaporednih napakah Grubišič Čabojove in dveh zaporednih točkah mlade domačinke Krajcarjeve znova ušle na štiri točke prednosti. Tu je moral gostujoči trener poseči po svoji prvi minuti odmora. A to ni ustavilo domačink, ki so prednost še povečevale. Po dveh zaporednih napakah Sajetove v napadu je pri rezultatu 16:12 posegel po minuti odmora tudi domači trener Todorović. Gostje so se po uspešnih napadih Godečeve in Badavževe približale na 21:19, ko je domači strateg posegel po svoji drugi minuti odmora. Domačinke so se po dobrem napadu povratnice Martonove spet pobegnile na 24:21 in tako imele tri zaključne žoge. A po napaki na servisu Puklavčeve in v napadu Krajcarjeve ter uspešnem bloku Stražišarjeve na nasprotni strani je prišlo do izenačenja na 24:24. Prav Stražišarjeva je bila še enkrat uspešna v bloku in po napaki na podaji Kuharjeve je prvi set pripadel gostjam iz Hoč z rezultatom 24:26.

Po nesrečno izgubljenem prvem nizu je domačinkam padla zbranost, tako da so igralke OK Formisa hitro začele nabirati prednost, ki je po zaslugi učinkovitega napada predvsem Godčeve narasla na osem točk prednosti. Tako je pri rezultatu 3:11 domači strateg Todorović zahteval prvo minuto odmora. A domačinkam so gostje še naprej diktirale tempo in bežale na deset točk prednosti. Pri ŽOK Sobota je odpovedal sprejem in posledično tudi napad, tako da več kot končnih 11:25 niso zmogle.

Če je bilo glede na prikazano igro domačink v drugem setu za pričakovati lahko delo gostujoče ekipe, je vsaj začetek seta to tudi potrdil. Igra domačink, ki so jo prikazale v prvem setu, nikakor ni stekla. Pri rezultatu 1:5 je bil domači trener primoran vzeti prvo minuto odmora. A to ni ustavilo Formisk, ki so držale prednost sedmih točk. Domačinke so se po točki domače podajalke Kuharjeve, napaki v napadu Stražišarjeve in asu Puklavčeve približale na štiri točke zaostanka, ko je gostujoči trener vzel svojo prvo minuto odmora. Domačinke so še bolj pritisnile in po napakah v napadu gostij ter dveh zaporednih asih domače blokerke Klementove uspele ujeti priključek na točko zaostanka. Ta zaostanek so uspele držati do svoje 16 točke, ko so jim gostje iz Hoč spet pobegnile na šest točk. Na koncu so gostje imele pet set žog, a so domačinke po uspešnem napadu in as servisu Puklavčeve uspele še nekoliko umiliti poraz v tretjem setu, ki se je končal pri 21:25.

Igralke Formisa so tako zasluženo iz Murske Sobote odnesle vse tri točke.

Ne glede na rezultat daje današnja igra domačink upanje na boljše nadaljevanje prvenstva. To bi si domača ekipa, ki so jo do zdaj pestile težave zaradi epidemije Covida-19 in pa poškodbe, tudi vsekakor zaslužila.

Igralke ŽOK Sobota že v sredo, 16. 12. 2020, čaka gostovanje v Zrečah. V domačo dvorano pa se vračajo 23. 12. 2020, ko v goste prihaja ekipa Puconec in tako bo po dolgih letih spet na sporedu prekmurski derbi, a na žalost zaradi epidemije brez gledalcev.

Izjava po tekmi:

Spasoje Todorović, trener ŽOK Sobota: "Dobro smo odprli tekmo, a nam je žal na koncu prvega seta zmanjkalo športne sreče. V drugem setu smo preveč na lahko izgubljali žoge, kar so nasprotnice znale kaznovati. Tudi v tretjem setu smo bili povsem konkurenčni vodilni ekipi prvenstva. Vseeno pa me veseli pristop in borbenost igralk, za kar jim navkljub porazu izrekam pohvalo."