1B. DOL ženske

23 / januari 2021
Formis - ŽOK Ljutomer
Poročilo s tekme

1B. DOL za ženske, 13. krog, Formis - ŽOK Ljutomer 2:3 (20:25, 25:20, 25:21, 23:25, 11:15)
Hoče, VŠD Hoče, brez gledalcev, sodnika: Dejan Perčič (Kamnik), Franci Kramar (Kamnik).

Formis: Bavdaž 10, Podjavoršek 2, Stražišar, Škoflek (L), Belec, Fišer 9, Zupan (L), Godec 14, Detiček, Daks, Grubišič Čabo 13, Babič, Štampar 9, Lukman. Trener: Boris Klokočovnik.

ŽOK Ljutomer: Banfi 2, Makoter 1, Kutnjak, Petek 13, Stavbar 2, Pintarič 7, Sakovič 18, Kolmanič Ana 17, Rakuša (L), Mikl (L), Oletič. Trener: Bojan Novak.

Že drugič v tem tednu sta se v derbiju 1B. lige srečali domača ekipa Formisa in gostje iz Ljutomera. Na prvi tekmi so več borbenosti prikazale igralke Formisa, kar jim je prineslo zmago s 3:1. Tokrat sta se trenerja odločila, da na parket pošljeta svoji udarni postavi, žal v domači ekipi zaradi zdravstvenih težav že nekaj časa manjka prva podajalka Žana Ivana Halužan Sagadin, ki predvidoma do konca rednega dela ne bo več igrala.

Za ŽOK Ljutomer so tekmo pričele: Stavbarjeva na mestu podajalke, Sakovičeva in Kolmaničeva na sprejemu, Petkova in Pintaričeva kot blokerki, na korektorskem mestu Makoterjeva in kot libero Miklova. Domači strateg Boris Klokočovnik pa je na parket poslal standardno postavo: na mestu podajalke je začela Podjavoršekova, na sprejemu Godčeva in Grubišič Čabotova, v bloku Štamparjeva in Bavdaževa, na korekciji Fišerjeva in kot libero Zupanova.

Prvi servis igralke Ljutomera Petkove se je z dotikom mreže pretvoril v prvo točko za gostje. Po začetnem vodstvu gostij sta se ekipi izmenjavali v vodstvu. Domača ekipa je prvič pobegnila za tri točke pri rezultatu 9:6, kar je bil signal za gostujočega stratega Bojana Novaka, da jih prvi pokliče na klop. Po odmoru so se gostje zbrale in izid na devet tudi izenačile. Po šestih zaporednih točkah gostujoče ekipe se je za prvi odmor odločil tudi domači strateg, kar je zmedlo gostujočo serverko. Potem sta ekipi z dopadljivo igro izmenično osvajali točke. Prvi pobeg za dve točki je uspel igralkam Formisa, zato je pri rezultatu 18:16 gostujoči trener izkoristil svoj drugi odmor. Ta je njegovim igralkam koristil. Z napadalno igro in napakami domače ekipe so gostje povedle z 19:21, zato je svoj drugi odmor porabil tudi domači trener. Po zgrešenem servisu Fišerjeve pa je na semaforju pisalo 20:23. Gostujoči trener je na servis poslal Banfijevo, kar je prineslo uspeh gostujoči ekipi. Prvi set so tako zmagale gostje z rezultatom 20:25.

Drugi set sta ekipi pričeli v istih postavah. Set je z asom odprla organizatorka igre Formisa Podjavoršekova. Ekipa Formisa je ves čas držala eno do dve točki prednosti. Po dolgi izmenjavi pa je povedla z 10:7, zato je gostujoči trener izrabil prvi odmor. Ker ni bilo uspeha, je sledila menjava pri gostjah. Na mestu organizatorke igre je Stavbarjevo zamenjala Banfijeva. Na korektorkem mestu pa je Makoterjevo zamenjala Kutnjakova. Sprememba ritma igre in dobri servisi Sakovičeve so približali gostje na točko zaostanka. Po napadu Godčeve, asu Štamparjeve in napaki Banfijeve pa so domače povedle s 16:12, zato je gostujoči trener svoja dekleta poklical na drugi odmor. Vendar to ni zmedlo domače ekipe. S tretjim blokom Bavdaževe so Formiske pobegnile na pet točk. Nato domača ekipa nikakor ni uspela osvojiti točke, zato so se gostje približale na tri točke, kar je bil signal za domačega trenerja, ki je zahteval svoj prvi odmor. Sledili so odlični servisi Kolmaničeve, kar je gostje pripeljalo do izenačenja na devetnajsti točki. Po uspešni obrambi Zupanove je Čabotova izkoristila roke nasprotnih blokerk in tako Formis ponovno pripeljala v vodstvo. Po uspešnih napadih in napaki Petkove na servisu je bila ekipa Formisa z rezultatom 24:20 na tem, da osvoji drugi set. Med tem je gostujoči trener v igro vrnil Stavbarjevo in Makoterjevo, kar pa ni pomagalo. Drugi set je osvojila domača ekipa s 25:20.

Tudi tretji set je domači trener v polje poslal isto ekipo. Gostujoči pa je naredil zamenjavo organizatorke igre. Set je na podaji in servisu pričela Banfijeva. Po pozitivnem sprejemu Zupanove je prvo točko z napadom priborila Godčeva. Domače so z borbeno igro prisilile gostujočega trenerja, da je na začetku seta pri rezultatu 7:3 že izkoristil svoj prvi odmor. To je predramilo gostujočo ekipo, tako da se je približala samo na točko. Sledilo je nekaj lepih točk na obeh straneh. Borbena igra, ki bi prav gotovo navdušila gledalce, se je nadaljevala. Domače so bile v končnicah dolgih točk bolj zbrane, kar je privedlo do vodstva z 12:8 in posledično do drugega odmora gostujoče ekipe. Po asu Fišerjeve in napaki Makoterjeve v napadu je gostujoči trener zamenjal Makoterjevo s Stavbarjevo, kar je prineslo uspeh gostjam, saj so po neugodnih servisih Stavbarjeve osvojile tri zaporedne točke, zato je domači trener svoje punce prvič poklical na klop. Ko so se gostje približale samo na točko zaostanka, je z uspešnim napadom in asom Bavdaževa svojo ekipo zopet popeljala do treh točk prednosti. Nato sta ekipi osvajali točko po točko. Domače so prvič povedle za štiri točke po uspešnem napadu Čabotove. Po uspešnem bloku gostij pa je na semaforju pisalo 23:20. Da umiri svoje varovanke, je domači trener vzel svojo drugo minuto odmora. Po izmenjavi točk je imela domača ekipa v tretjem setu svojo prvo zaključno žogo, ki jo je po napaki gostujoče igralke izkoristila in tako povedla z 2:1 v setih.

Četrti set sta ekipi pričeli v postavah, ki sta končali tretjega. Prvo točko so z uspešnim napadom Kolmaničeve osvojile gostje. Igra domačim nikakor ni stekla, zato se je pri rezultatu 5:7 domači trener odločil za menjavo. V igro je namesto Godčeve poslal mlado Lukmanovo. Gostje so nadaljevale z borbeno igro. Potekala je borba za vsako točko. Gostje so ves čas držale prednost ene do dveh točk. Po dolgi izmenjavi je domača ekipa po napaki Petkove osvojila dvanajsto točko in se približala na točko zaostanka, zato je gostujoči trener z minuto odmora odpočil svoje igralke. Gostje so nadaljevale v istem tempu. Domače so se po napaki podajalke Banfijeve približale na točko. Takrat je domači trener na mesto Fišerjeve poslal na servis Babičevo, ki pa je servis na žalost zgrešila. Po uspešnem napadu Sakovičeve v nebranjen del igrišča pa so gostje povedle s 15:18, zato je domači trener prvič poklical svoje igralke na odmor. Sledil je as Sakovičeve, zato je domači trener še drugič poklical igralke k sebi. Po uspešno izvedenem slajdu Bavdaževe je na semaforju pisalo 16:19. Sledila je dolga izmenjava, ki jo je s predolgim udarcem zaključila Čabotova. Domačim igra nikakor ni stekla. Vidno utrujene gostje pa so se borile za vsako žogo. Na dober servis Bavdaževe so imele gostje veliko težav z organizacijo napada, kar je s točko iz napada in blokom izkoristila Štamparjeva, zato je pri rezultatu 19:21 gostujoči trener izkoristil svoj drugi odmor. To ni pomagalo, zato je pri rezultatu 20:21 v igro na mesto Stavbarjeve vstopila Makoterjeva. Po osvojeni točki Formisa pa je igralki ponovno zamenjal. Formisk to ni zmedlo in so povedle z 22:21. Po napaki Bavdaževe na servisu so bile na semaforju same dvojke. Naslednja sodniška odločitev je razburila domačo ekipo, ki je zato prejela rumeni karton. Kljub temu so domače punce izenačile. V igro je ponovno prišla Fišerjeva. Po predolgi podaji je žogo v avt poslala Čabotova. Tako so prišle gostje do prve set žoge. To je s pametnim udarcem na sredino igrišča izkoristila Sakovičeva in tako poskrbela za izenačenje v setih 2:2.

Zadnji set sta oba trenerja pričela z istima postavama kot četrtega. Prvi servis so izvedle gostje in po lepi obrambi povedle z 1:0. Gostje so prve prišle do prednosti treh točk, zato je domači trener pri rezultatu 2:5 prvič poklical svoje varovanke na odmor. Gostje so nadaljevale z igro, kot da je začetek tekme. Domača ekipa pa nikakor ni našla poti v nasprotno polje. Tako so igralke pri vodstvu gostij s 3:8 menjale polje. Kljub uspešnim napadom domače ekipe so gostje s pametno igro držale razliko, ki so jo priborile v začetku seta. Kolmaničeva in Sakovičeva sta z uspešnimi napadi držale razliko petih točk. Fišerjeva je izvedla lep napad po paraleli in zmanjšala razliko, kar je gostujoči trener takoj izkoristil za svojo prvo minuto odmora v zadnjem setu. Po še eni točki Fišerjeve je na mesto Stavbarjeve vstopila Makoterjeva. As Štamparjeve pa je gostujočega trenerja pri rezultatu 11:13 prisilil v drugo minuto odmora. Nazaj v igro je zopet poslal Stavbarjevo. Kolmaničeva pa je poskrbela za prvo set žogo gostujoče ekipe. Le to je z blokom potrdila Petkova.

Ekipa Ljutomera je tako zadala prvi letošnji poraz domači ekipi. Ta kljub porazu ostaja na prvem mestu na lestvici.

Izjavi po tekmi:

Lana Zupan, igralka Formisa: »Na današnjo tekmo smo se dobro pripravile. Po začetni tremi smo se borile za vsako žogo, kar pa žal ni bilo dovolj za skupno zmago. Tako je danes zmagala izkušenejša ekipa iz Ljutomera, za kar bi jim čestitala. Do naslednje tekme bomo poskušale odpraviti čim več napak. Glavo gor in naprej po nove zmage.«

Monika Banfi, igralka ŽOK Ljutomera: »Po torkovem porazu smo vedele, da nas danes čaka težka tekma, zato smo bile še bolj motivirane. Še vedno imamo kar nekaj padcev v igri, kar moramo v prihodnjih tekmah odpraviti. Na današnji tekmi smo se borile točko po točko, kar nam je na koncu prineslo zasluženo zmago. Pohvalila bi celotno ekipo, saj smo v ključnih trenutkih delovale kot ekipa. Istočasno pa bi pohvalila domačo ekipo za lepo prikazano igro.«