Sportklub 1A. DOL moški

20 / februari 2021
ACH Volley Ljubljana - OK Merkur Maribor
Poročilo s tekme

ACH Volley Ljubljana - OK Merkur Maribor 1:3 (-24, 21, -23, -23)

ACH Volley Ljubljana: Toman, Ropret 1, Pernuš, Toukhteh 15, Dagostino, Pavlović, Bošnjak, Okroglič 6, Rutar, Pokeršnik 6, Videčnik 6, Kök 4, Vučićevič 20.

OK Merkur Maribor: Cafuta 1, Herman, Šket 13, Mulec 2, Detela, Možič 20, Košenina, Donik 2, Uremovič 2, Adžović, Planinšič, Kisiliuk, Ikhbajri 29, Kovačič.

V boju za prvo mesto na lestvici sta se v Tivoliju pomerila ACH Volley Ljubljana in OK Merkur Maribor. V tesnem in napetem dvoboju je na koncu s 3:1 (-24, 21, -23, -23) slavila gostujoča ekipa.

Ekipi sta v tekmo vstopili odločno in zelo izenačeno (9:9), v drugi polovici niza pa so z močnimi in natančnimi napadi začeli pritiskati Mariborčani. Šket je pristavil za 19. točko, s katero so gostje povedli za dve (19:17), po polminutnem odmoru na zahtevo trenerja zmajev pa so domačini uspeli z napadom Pokeršnika izenačiti na 19:19. V končnici so gostitelji za točko lovili Štajerce, ki so si po zgrešenem servisu Okrogliča priigrali prvo zaključno žogo in jo po napadu Ikhbajrija tudi izkoristili (24:26).

V drugem nizu so pobudo prevzeli slovenski prvaki, ki so že v uvodu z blokom nakazali bolj čvrsto obrambo (7:5), z napadom Pokeršnika pa so bili v prednosti za tri točke (11:8). V nadaljevanju so se gostje po napaki zmajev približali le na točko zaostanka (16:15) in ekipi sta v končnico vstopili z identično razliko (21:20). Vučićević je silovito zadel za 22:20, Ikhbajri pa je že v naslednji akciji vrnil udarec (22:21). To je bila v drugem nizu tudi zadnja točka gostov, saj so Ljubljančani z blokom in napadom Toukhteha poravnali izid na 1:1 v nizih (25:21).

Tretji niz so prepričljivo začeli gostitelji, ki so z asom Toukhteha povedli s 5:2. Mariborčani so se hitro približali (6:5). Zmaji so znova pobegnili (10:6), ko je ukrepal strateg gostov. Po polminutnem odmoru so Štajerci z blokom zaostajali le še za dve točki (11:9), kmalu zatem pa je bil izid izenačen na 12:12. Ekipi, ki sta se na igrišču borili za prvo mesto po rednem delu državnega prvenstva, sta prikazali izvrstno borbo v drugi polovici niza, saj ni v nadaljevanju nobena niti za trenutek popustila (20:20). V zaključku niza so Mariborčani po slabem sprejemu gostiteljev zlahka napadli in si priigrali manjšo prednost (20:22), ki pa je niso izpustili iz rok ter z napadom Šketa slavili v tretjem nizu s 23:25.

V četrtem nizu se je odvijala podobna zgodba. Moštvi sta bili praktično povsem izenačeni in odločale so malenkosti. Razpoloženi Ikhbajri je pri Mariborčanih dosegel pomembni dve zaporedni točki za izenačenje na 20:20, nato pa so si ravno po njegovi zaslugi Štajerci priborili prvo zaključno žogo za zmago. Ponovno niso potrebovali več kot ene (23:25).

Izjavi po tekmi:

Matija Pleško, trener ACH Volleyja Ljubljana: ''Izbrali smo si težjo pot do našega cilja, kar pa še ne pomeni, da smo odnehali. Ob vseh težavah in odhodih, ki smo jih imeli letos, smo danes odigrali borbeno tekmo, v kateri so odločale malenkosti in na koncu je šla zmaga v Maribor. Tu predvsem mislim na precej dominantna napadalca na neizdelan napad kot sta Ikhbajri in Možič, ki ju danes praktično nismo uspeli zaustaviti. Po drugi strani pa mi na kolih nismo bili razpoloženi. Kljub vsemu sem videl pravi borbeni ekipni duh, za današnjo tekmo pa bi čestital Mariboru za prvo mesto. Mi se zapiramo nazaj v našo dvorano, treba je naprej delati, pred nami je zaključni turnir MEVZE, kjer imajo poleg nas tudi drugi svoje apetite.''

Sebastijan Škorc, trener OK Merkur Maribora: ''To je eno najmočnejših prvenstev v zgodovini slovenske odbojke in na današnji tekmi smo si prigarali zmago. Bilo je veliko napak, ampak bilo je pa ogromno vrhunskih potez v obrambi, bloku, zaščiti, skratka igrala se je zelo dobra odbojka, kar je za slovensko odbojko zelo dobro. Uspelo nam je potegniti vse končnice na razliko in pomembno je, da nam je to uspelo v gosteh v Tivoliju. Fantom moram čestitati za prikazano in tudi za to, kar kažejo na treningih. Pri nas en trening ni izgubljen, vsi dajejo od sebe maksimum in to se je danes poleg naše energije pokazalo tudi na igrišču.''