1B. DOL ženske

14 / januari 2022
ŽOK Ljutomer - Vital Ljubljana 3:1
Poročilo s tekme

Ljutomerčanke so v igro vstopile zavzeto, saj so vedele, da je ekipa Vitala v vseh elementih odbojke enakovredna, kar se je kazalo tudi na srečanju 14. kroga. Pričetek tekme, v katerem sta se ekipi izmenjavali v vodstvu je bil izenačen pri 5:5. Pri domačinkah je bila uspešna Kaja Makoter, pri gostjah pa Agata Kenda, ki je gostje povedla v vodstvo s 7:9. Igra obeh ekip je bila na visoki ravni ter temu primerno tudi rezultatsko izenačena, na 11:11 in nato še pri 13:13. Kenda je nato dodala novo točko za Vital, Ana Kolmanič pa takoj vrnila z isto mero za Ljutomer. Po odličnem bloku so Ljubljančanke povedle s 14:16, ko je domači trener vzel odmor. Po njem so gostje še naprej igrale zavzeto ter bile nekoliko boljše nasprotnice. Se pa domačinke niso predale ter po vstopu dveh novih igralk poskušale rezultatsko dohiteti Ljubljančanke. To jim je po dobrem serviranju in napadu Ane Kolmanič ter asu Ane Horvat uspelo, saj so povedle z 20:18. A hitro so domačinke vodstvo izgubile po dveh lastnih napakah in slabem sprejemu. Ljubljančanke so dosegle tri zaporedne točke ter povedle z 20:21. Do konca seta sta se v razburljivi končnici obe ekipi borili za vsako točko, Ljutomerčanke pa so povedle z 23:21 ter nato po dveh točkah na servisu Karmine Sužnik set dobile s 25:21.       

Drugi set so bolje odprle gostje, saj so na hitro povedle z 0:3 ter po asu Ule Gorju še z 0:4, kar je prisililo domačega trenerja, da vzame minuto odmora. Ljutomerčanke so se nato zbrale ter po napadu Karmine Sužnik in asu Monike Banfi znižale na 3:5. A Ljubljančanke so imel tokrat odlično Nino Svetina, ki je bila najbolj zaslužna za vodstvo gostij s 5:11. Svetina je odlično servirala ter zaključevala večino napadov Ljubljančank. Ljutomerčanke je enostavno niso znale zaustaviti, še posebej, ko so tudi ostale igralke Vitala igrale odlično. Se je pa dvigovala tudi igra domačink, ki so se zbrale ter po borbeni igri in napadalnih akcijah izid znižale na 12:13. V izenačeni igri, ki je sledila, sta ekipi dosegali točko za točko, uspešnejše pa so bile gostje, ki so povedle s 14:16. Po dveh lastnih napakah v vrstah gostujoče ekipe so gostiteljice prišle do vodstva s 17:16, Katarina Bulc pa je takoj nato izenačila na 17:17. Svetina je bila še naprej uspešna ter gostje povedla v vodstvo s točko naskoka, domačinke pa so nato z blokom izenačile na 20:20. Najbolj razburljiva je bila 22. točka za domače, ko smo gledali izvrstno odbojko na obeh straneh. Bilo je več kot pet izmenjav žoge, preden so Ljutomerčanke dosegle točko. Po mali zmedi v vrstah domačink, ko so gostje nanizale dve točki, je v zaključku Ana Kolmanič prispevala dve točki ter s tem poskrbela za zmago Ljutomerčank s 25:22.

Tudi na začetku tretjega seta so Ljubljančanke dosegle prvo točko, Ljutomerčanke pa hitro odgovorile ter po napadih Ane Kolmanič povedle s 3:1 ter po napadu Karmine Sužnik še s 5:3. Je pa bila Svetina spet v igri, saj je Vital prav po njeni zaslugi hitro poravnal na 5:5 ter kasneje po asu Kende ter napadu Bulčeve povedel s 7:11. Domačinke se še niso predale ter so nekako iskale rezultatski priključek. To jim ni najbolj uspevalo, saj je Svetina še naprej igrala na visoki ravni, kar je pomenilo vodstvo gostij z 12:16. Po dveh napakah v vrstah Vitala so se domačinke pri rezultatu 14:16 približale na dve točki zaostanka. Po odmoru gostujoče trenerke Žive Cof, smo še naprej gledali izenačeno igro obeh ekip, ljubljanska vrsta pa je prišla do vodstva s 15:17. Kasneje je Kolmaničeva izid izenačila na 17:17. Po menjavi v domači vrsti, ki se ni najbolj obnesla, so Ljubljančanke  odgovorile z isto mero ter po napadu Bulčeve in napaki domače vrste povedle z 18:22. Taka prednost jim je zadostovala za zanesljivo zmago z rezultatom 20:25.

V četrtem nizu je bilo na začetku spet vidno, da se bosta ekipi borili za vsako točko ter da bo zmagovalec ekipa, ki bo "srečnejša", oziroma tista, ki bo naredila manj lastnih napak. Seveda je bila Svetina spet v formi za ekipo Vitala, saj je dosegla prvi dve točki. Ljutomerčanke so jo sicer poskušale zaustaviti, a so bile le delno uspešne. Je pa pri domačinkah dobro zaigrala Karmina Sužnik, ki je Ljutomer povedla v vodstvo s 7:3. Tokrat so Ljutomerčanke zaigrale zbrano, borbeno ter bile uspešne v napadu. V tem delu igre je bilo na strani gostij kar nekaj lastnih napak, ki jih v prvih setih nismo videli. Temu primerno se je gibal tudi rezultat na semaforju, saj so domačinke povedle z 11:4. Bi pa bilo nekako čudno, če bi se poletna ekipa Vitala predala. Hitro so, predvsem po zmedi v domači vrsti, dosegle sedem zaporednih točk ter znižale rezultat na 11:10 in kasneje po napadu Nine Svetina, na 13:12. V izenačini igri, v kateri sta se obe ekipi požrtvovalno borili za vsako točko, sta bili spet izenačeni pri rezultatu 16:16 in 18:18. Ana Horvat je nato domačinke z asom povedla v vodstvo z 20:18, kasneje pa so gostiteljice po dveh napakah v vrstah gostij oddaljile na 22:19. V razburljivi kočnici so tekmice dosegale točko za točko, srečnejše pa so bile tokrat Ljutomerčanke, ko je pri rezultatu 24:23 najboljša igralka tekme, Nina Svetina, naredila napako na servisu ter s tem nekako "podarila" zmago domačinkam z rezultatom 25:23.      
 
Obe ekipi sta prikazali odlično odbojko, borbeno in lepo za gledalce. Čestitke obema za prikazano.  

Izjava po tekmi:
Karmina Sužnik, igralka ŽOK Ljutomer:
"Vesele smo, ker smo zmagale to prvo tekmo v letu 2022, še posebej, ker nam je bila nasprotnik odlična ekipa Vitala. Zmaga nam dosti pomeni za samozavest ter je vzpobuda za tekme, ki so pred nami. Čestitke vsem soigralkam, ki so se v igri trudile po svojih najboljših močeh".