Pokal M

24 / december 2021
ACH Volley Ljubljana - Merkur Maribor 3:2
Poročilo s tekme

Oranžni zmaji v razburljivem finalu do 13. pokalne lovorike.

Ljubljana - športna dvorana Tivoli, gledalcev: 300, sodnika: Melavc, Jovanovič (oba Slovenija).
ACH Volley Ljubljana - Merkur Maribor 3:2 (-28, -20, 21, 17, 11).

ACH Volley Ljubljana: Pernuš 1, Šket 13, Rutar, Mašulović 19, Todorović 1, Peruničić, Okroglič 6, Kovačič (L), Gjorgiev 27, Pokeršnik 1, Videčnik 13, Kök 1. Trener: Mladen Kašić.
Merkur Maribor: Cafuta 1, Herman (L), Adžović, Kovačević 6, Pavlovič 10, Bračko 2, Košenina (L), Donik 4, Adžović, Planinšič 1, Kržič 8, Ikhbayri 31, Kovačič, Gergye 16. Trener: Sebastijan Škorc.

V velikem finalu pokalnega tekmovanja sta se v ljubljanski Hali Tivoli za naslov udarila ACH Volley Ljubljana ter Merkur Maribor. V pravi srhljivki so bili na koncu kljub zaostanku z 0:2 v nizih, uspešnejši letos še neporaženi ljubljanski odbojkarji z rezultatom 3:2.

Uvod prvega niza velikega finala tekmovanja za Pokal Slovenije je minil v znamenju nekaj zgrešenih začetnih udarcev na strani obeh ekip. Nekoliko več pobude so imeli Ljubljančani, ki jim je dvakrat uspelo povesti za dve točki (7:5, 9:7). Po uspešnem zaključku ljubljanskega korektorja Gjorgieva so oranžni zmaji prvič povedli za tri točke (11:8), na kar je z odmorom reagiral mariborski strateg Škorc. 12-kratni pokalni prvaki iz Ljubljane so po atraktivnem zaključku Mašulovića ohranjali prednost tudi v nadaljevanju niza (11:8). Mariborčani so predvsem na krilih Gergyeja in Ikhbayjrija držali korak z ljubljanskimi odbojkarji. Po asu mladega Kržiča so izid na 18. točki uspeli izenačiti. Odmor na zahtevo Kašića sprva ni ustavil naleta Štajercev (18:19), kasneje pa je oranžnim zmajem uspelo izid izenačiti. V končnico so bolje vstopili odbojkarji Merkur Maribora in minimalno prednost obdržali vse do zaključka niza. V vrstah ACH Volleyja se je z blokom in napadom izkazal Videčnik, po napaki Pokeršnika pa je do nove zaključne žoge pri 27:26 prišel Merkur Maribor. Po še eni napaki ljubljanske vrste je z blokom za 30:28 niz zaključil Pavlović.
Drugi niz je z dvema asoma odprl še lani igralec Maribora, Alen Šket, vendar so aktualni državni prvaki hitro vzpostavili ravnotežje in po asu ter uspešnem napadu izjemno razpoloženega Ikhbayrija prešli v vodstvo s 5:6. To je sprožilo reakcijo na klopi Ljubljančanov ter polminutni odmor na zahtevo Kašića. Izjemno borbeni odbojkarji Merkurja so z odlično igro v obrambi do prve občutnejše prednosti prišli po napaki Šketa, ki ga je v nadaljevanju zamenjal Kök ter uspešnem napadu libijskega korektorja Ikbhayrija (8:11). Trener Kašić je v nadaljevanju niza poskusil s številnimi menjavami, vendar se razmerje moči na igrišču ni spremenilo. Po dveh asih izjemnega Kržiča so mariborski odbojkarji pobegnili na velikih pet točk, kasneje pa tudi že za sedem (19:12). Na drugi strani je z odlično serijo začetnih udarcev oranžne zmaje predramil Mašulović in ljubljanski odbojkarji so zaostanek po uspešnem napadu Šketa uspeli zmanjšati na tri točke. Prvo zaključno žogo je mariborski vrsti z napadom prinesel nezaustavljivi Ikhbayri (24:19), niz pa z varanjem za 25:20 zaključil Gergye.
Začetek tretjega niza je minil izenačeno (5:5), nato pa so v vodstvo z dvema točkama prešli odbojkarji ACH Volleyja in prednost ohranjali vse do polovice niza (14:12). Po uspešnem napadu Šketa in bloku Videčnika so si ljubljanski odbojkarji prvič v nizu priigrali prednost treh (15:12 in 16:13), po napaki Kovačevića v napadu pa štirih točk (17:13). Na začetnem udarcu ravno prej omenjenega Kovačevića so oranžni zmaji popustili na sprejemu in dopustili mariborskim odbojkarjem, da so ujeli priključek (17:16). Na krilih makedonskega korektorja v vrstah ACH Volleyja so oranžni zmaji odgovorili in si pred končnico zagotovili prednost štirih točk. Prednost so uspeli ohraniti vse do zaključka niza, ki se je po napaki Pavlovića zaključil na 21. točki.
Kot da bi osvojeni tretji niz dal Ljubljančanom dodatno energijo, so predvsem po zaslugi Gjorgieva in Videčnika že na samem uvodu povedli s 4:0. Zmaji so nadaljevali v silovitem ritmu in po uspešnem napadu Mašulovića povedli z 9:3. Na to je odreagiral gostujoči strateg Škorc in sledill je odmor. Le-ta je koristil odbojkarjem Maribora, ki so se po seriji uspešnih začetnih udarcev Bračka, ki je v tretjem nizu zamenjal Kovačevića, približali ljubljanskim odbojkarjem na tri točke (13:10). Sledil je odgovor odbojkarjev ACH Volleyja Ljubljana, ki so z odličnimi obrambnimi akcijami ter uspešno zaključenimi napadi uspeli prednost povišati na šest točk (16:10). Tudi nadaljevanje niza je potekalo v znamenju oranžnih zmajev, ki so prednost le še povišali in niz po bloku Videčnika osvojili z rezultatom 25:17.
Odločilni peti niz za osvojitev naslova pokalnih zmagovalcev so bolje začeli odbojkarji ACH Volleyja, ki so po asu Videčnika povedli s 3:1. Ljubljančani so po pritisku Gjorgieva na začetnem udarcu in dveh uspešno zaključenih napadih Mašulovića povedli že za pet točk (7:2). Da odbojkarji Maribora še niso rekli zadnje je poskrbel Ikbhayri, ki je znižal zaostanek na 7:4. Vendar sta bila na strani oranžnih zmajev nezaustavljiva Mašulović in Gjorgiev in še naprej nizala točke, s katerimi so Ljubljančani ohranjali prednost vse do končnice petega niza (13:10), ki se je po napaki Bračka na servisu končala v korist oranžnih zmajev (15:11). Tako so se odbojkarji ACH Volleyja Ljubljana v domači Hali Tivoli veselili že 13. pokalne lovorike.

Izjavi po tekmi:

trener ACH Volleyja Ljubljana, Mladen Kašić: »Najprej čestitke mojim fantom in prav tako odbojkarjem Maribora. Danes smo spremljali izjemno odbojko, kjer smo se na koncu veselili mi. Izjemno ponosen sem, da nam je kljub zaostanku z 2:0 uspelo preobrniti potek tekme in na koncu slaviti.«

igralec ACH Volleyja Ljubljana, Matic Videčnik: »Zelo nam je bilo težko po prvih dveh setih, ki smo ju izgubili. Obe ekipi sta pokazali odlično predstavo. V prvih dveh nizih se je pokazalo, da nismo navajeni, da nas nekdo vodi in izvaja takšen pritisk na nas. V tretjem nizu smo se počasi vrnili in v nadaljevanju pokazali svoj pravi obraz ter zasluženo zmagali.«