Sportklub 1A. DOL ženske

17 / februari 2024
ATK Grosuplje - Formis 2:3
Poročilo s tekme

ATK Grosuplje: Zupan, Štih, Pavič 20 (2 bloka), Gojković, Kukman 3 (1 blok), Žužek 3 (2 asa), Pucelj N. 21 (2bloka, 2 asa), Filipič (L), Svetina 15, Čož 14 (1 blok, 2 asa), Cvijić, Križman (L), Gornjec Hodnik 5 (1 blok, 1 as),  trener: Sara Radanović, pomočnik: Rok Pucelj.
Formis: Vodušek 2 (1 blok), Filer 1, Cvetko 5 (1 blok), Šteharnik 9  (1 blok, 1 as), Vidali 14 (1 blok, 1 as), Uršič 7 (4 bloki) Zetič 5 (1 blok), Fras, Barbič Frank (L), Halužan Sagadin 8 (4 bloki, 1 as), Maučnik 4 (1 blok), Bračič (L), Karo 7 (2 bloka). Trener: Miloš Milić. 


Za obstanek v 1A. ligi so Grosupeljčanke potrebovale točko in po tekmi so se je zasluženo veselile.  V prvem nizu so bolje začele domačinke in po asu Čožove povedle s 6:3. Gostje so uspele izenačiti in z napadom Halužan Sagadinove so prvič povedle s 6:7. Z dvema točkama Svetinove in po asu Pucljeve si je ATK priigral štiri točke prednosti in s točko Čožove je bilo 18:13, nato pa so si priigrale še udobno prednost z 20:15. S serijo sedmih točk so Štajerke povedle z 20:22 in obetala se je napeta končnica niza. Po točki Kukmanove so Dolenjke še uspele izenačiti na 22:22, po napakah na servisu Pucljeve in Pavičeve je točko za končnih 22:25 z asom in vodstvo z 0:1 v nizih zagotovila Halužan Sagadinova.
V drugem nizu se je ponovila zgodba iz prvega. ATK je s točkama Svetinove in Pucljeve povedel s 6:3 in po dveh napakah istih igralk v napadu so gostje izenačile na 6:6. Grosupeljčanke so imele srečo, da so jim z napakami vračale Štajerke in po dveh njihovih ter po dveh točkah Pavičeve si je ATK zagotovil prednost treh točk za vodstvo z 10:7 in z njenim blokom z 12:9. Z napadoma Čožove in Pucljeve ter po napaki Vidalijeve so prišle Grosupeljčanke do najvišje prednosti v drugem nizu, bilo je 17:12. Z blokom Maučnikove in po tem ko je Pavičeva poslala žogo izven igrišča, so se gostje približale na samo tri točke zaostanka, bilo je 20:17, da bi ta ista igralka že v naslednjem napadu zagotovila domačinkam prednost z 21:14. Vse dvome, kateri ekipi bo uspelo osvojiti drugi niz, sta s točko v napadu odpravili Svetinova in z asom Žužkova za končnih 25:18.
Že z osvojenim tretjim nizom bi si Grosupeljčanke zagotovile obstanek med najboljšimi osmimi ekipami v sezoni 2024/2025 in po dramatični končnici jim je to tudi uspelo. V uvodnem delu niza je bolje kazalo gostjam, ki so z blokom Karove povedle s 3:7. Sledila je serija točk na strani domačink, ki so uspele izenačiti na 9:9. Z blokom Cvetkove in točkama Vidalijeve so si gostje ponovno priigrale tri točke prednosti, a so z blokom in napadom Pucljeve Dolenjke ponovno izenačile na 13:13. Štajerke niso popuščale in po točki Vidalijeve so znova povedle s 16:18. Svetinova in Žužkova sta zaslužni, da so Grosupeljčanke vstopile v končnico s točko prednosti 22:21. Upanje za osvojitev niza je s točko za izenačenje na 23:23 prinesla Vidalijeva, z dvema točkama pa je usodo zapečatila Pucljeva, za 25:23 in vodstvo z 2:1 v nizih, kar je bilo dovolj, da so si domačinke priigrale obstanek v 1A. državni ligi. 
V četrtem nizu je zbranost pri domačinkah po pričakovanjih  padla, gostje so povedle s 5:10, nato pa so se Dolenjke s točko Pavičeve in blokom Pucljeve uspele približati na 9:12. Po napakah igralk ATK in točkah gostij so si te po blokih Voduškove in Karove priigrale visokih devet točk prednosti (9:18) in niz je bil praktično odločen. Domačinke so v tem nizu naredile veliko lastnih napak in omogočile gostjam, da z izidom 14:25 izenačijo na 2:2 v nizih.
V petem nizu so domačinke s točkama Pavičeve povedle s 4:2, gostje so uspele izenačiti in celo povesti s 4:6.  Štajerke so si po točki Karove znova zagotovile dve točki prednosti, v nadaljevanju je Čožova z uspešnim napadom in asom izenačila na 6:6. S tremi točkami v zaključku niza so Šteharnikova, Cvetkova in Zetičeva zagotovile zmago gostjam z 10:15 z 2:3 v nizih. 
Domačinke niso podlegle pritisku, da morajo osvojiti vsaj točko na odločilni tekmi z neposrednimi tekmicami, če želijo tudi v naslednji sezoni igrati med najboljšimi. Z vztrajno, nepopustljivo in borbeno igro jim je to tudi zasluženo uspelo. Za prikazano na igrišču si zaslužijo pohvale prav vse igralke s strokovnim štabom na čelu. Mlada dekleta bodo v naslednji sezoni leto dni starejše in pred njenim začetkom bodo bogatejše za dragocene izkušnje, ki so jih najbolj potrebovale.