Sportklub 1A. DOL moški

18 / februari 2023
ACH Volley Ljubljana - Merkur Maribor 3:1
Poročilo s tekme

Ljubljana - športna dvorana Tivoli,  gledalcev 100, sodnika: Klinar, Novak.

ACH Volley Ljubljana: Mejal, Šket, Mašulović, Todorović, Bošnjak, Koncilja 12, Šestan 13, Kovačič (L), Gjorgiev 25, Videčnik 8, Kök 17, Šen. Trener: Radovan Gačič
OK Merkur Maribor: Jevšnik (L), Vodušek, Pernuš 1, Adžović 1, McConnel 21, Bračko 15, Kumer (L), Kržič 7, Donik 13, Leva, Fink 10, Najdič, Iršič, Peruničić 1. Trener: Sebastjan Škorc

Na tekmi 19. kroga Sportklub prve odbojkarske lige je v športni dvorani Tivoli potekal obračun med ekipama ACH Volley Ljubljana in Merkur Maribor. Na atraktivni tekmi so mladi odbojkarji Maribora prikazali dober odpor, vendar je zmaga ostala v Ljubljani. Slovenski prvaki so slavili z rezultatom 3:1. 

Tekmo so bolje odprli gostje iz Maribora in povedli z 0:4, nato pa dosegli as (Bračko) za 3:7. Reakcija na klopi domačih in prekinitev na zahtevo trenerja Gačiča je predramila odbojkarje ACH Volleyja Ljubljana, ki so se približali na le točko zaostanka (10:11). Do prvega vodstva na tekmi so domači odbojkarji prišli na sredini prvega niza (15:14) po asu Köka, vendar so se odbojkarji Merkurja odlično odzvali in vnovič povedli za dve (15:17). Slovenski prvaki so vse do končnice vztrajno sledili odbojkarjem Maribora, ki so imeli pobudo, vendar je domačim uspelo izenačiti na 19. točki. Niz se je zaključil v korist ljubljanskih odbojkarjev po uspešnem napadu Gjorgieva (25:22).
Drugi niz so odločneje začeli oranžni zmaji, Koncilja z blokom in Videčnik z asom sta priborila prednost štirih točk (8:4). Merkurjevci so po odmoru na zahtevo Škorca zaigrali bistveno bolje in po dveh zaporednih napadih Bračkota izid poravnali na 10. točki. Nalet Mariborčanov se ni ustavil, razpoloženi Bračko z asom in Donik ter Fink z učinkovitim napadom so poskrbeli za vodstvo s 13:15. Sledile so izenačene minute, nobena od ekip si ni uspela priboriti občutnejše prednosti, zato smo spremljali napeto končnico, v kateri so bili z blokom Bračkota uspešnejši gostje (24:26) in izid v nizih izenačili.
V tretjem nizu smo videli boljši začetek odbojkarjev Merkurja, blok ter zatem še silovit napad McConnella sta pomenila vodstvo z 0:3. Zmaji so izenačili na peti točki, nato pa lovili nasprotnika vse do 12. točke. Sledile so odlične minute aktualnih državnih prvakov, ki so si z močnimi začetnimi udarci, izstopal je Kök (2 asa) povedli z 19:15. Prednost so ohranili vse do zaključka drugega niza in ga zanesljivo zmagali (25:19).
V četrtem nizu so imeli začetno pobudo odbojkarji Merkurja, ki so po asu Bračkota povedli za tri točke (3:6). V nadaljevanju so Ljubljančani zaigrali bolje in izid na po dveh zaporednih uspešnih napadih Köka poravnali (9:9). V drugi polovici niza se mariborski odbojkarji niso predali, oranžnim zmajem so se približali na le točko zaostanka (19:18), nato je kapetan Gjorgiev s 23. točko poskrbel za vodstvo 21:19. Bračko je z novim asom poskrbel za izenačenje na 21. točki. V napeti končnici so do prve zaključne žoge z pretkano igro prišli gostje iz Maribora, vendar so odbojkarji ACH Volleyja z napadom Köka uspešno ubranili. Nato je sledila odlična obrambna akcija Ljubljančanov in učinkovit zaključek Šestana, ki je prinesel prvo zaključno žogo domačim odbojkarjem. Le to so gostje ubranili in nadaljeval se je maratonski četrti niz, ki ga je zaključil Šestan za novo, 19. prvenstveno zmago ACH Volleyja Ljubljana (29:27).

Izjava po tekmi

Trener ACH Volleyja Ljubljana, Radovan Gačič: »Mariborčani so znova dokazali, da so zelo trdoživ nasprotnik, ki s svojo mladostno energijo lahko hitro povzroči težave nasprotniku. Tekmo je bila težka, vendar smo zasluženo zmagali. Sedaj se moramo dobro pripraviti na še en obračun z Mariborčani, tokrat v polfinalu lige Mevza.«