Sportklub 1A. DOL moški

15 / mars 2023
Krka - Črnuče 1:3
Poročilo s tekme
Sportklub 1.A DOL moški, 1/8 finala, 1. tekma; Krka – Črnuče 1:3 (-20, -22, 20, -21)
Dvorana Marof, Novo mesto, 15. marec. Sodnika: Klinar Nejc, Pevc Anton. Obiskovalcev: 200.

Krka: Hafner 2, Erpič 7, Kosmina 20, Borin (L), Kožar, Pulko 20, Lavrič 2, Hvala 2, Lindič 2, Pušnik 3, Hardt, Vidmar, Jakše (L). Trener: Jernej Rojc
Črnuče: Kržič 8, Mihelčič 7, Vilar, Prevorčnik, Karadža Pevc (L), Verdinek (L), Rojnik 17, Oman 8, Sešek 16, Marovt 11, Jančič 1, Ramšak, Češnovar. Trener: Iztok Kšela

V novomeški dvorani Marof se je drevi odvila prva tekma 1/8 finala državnega prvenstva, pomerili pa sta se ekipi Krke in Črnuč. Zmage v štirih nizih so se razveselili gostje. Do zmage sta jih povedla Rojnik (17 točk) in Sešek (16), pri domačinih pa sta bila najboljša Kosmina in Pulko, oba po 20 točk. Druga tekma bo v soboto v Črnučah. 

Tekmo so bolje odprli Črnučani. Seško je z močnim napadom goste povedel v vodstvo z 0:3, nato pa sta sledili še dve uspešni napadalni akciji gostov za vodstvo z 1:5, nakar je domači trener Rojc videl dovolj in vzel polminutni odmor. Domači odbojkarji so se nato prebudili in nanizali nekaj dobrih potez. Erpič je poskrbel za nekaj dobrih začetnih udarcev, Kosmina pa je z blokom Krko približal na 5:7. Sledile so minute Črnučanov, ki so odlično vršili pritisk z začetnim udarcem, po asu Omana je kazalo že 7:13 v korist gostov. Sledil je nov odmor domačinov, ki pa ni imel pravega učinka. Po uspešnem bloku gostov je domači trener namesto Pušnika v igro poslal Hvalo. Krkaši so do konca niza nekoliko ublažili zaostanek, se preko Pulka, ki je dosegel zadnje štiri točke domačih, približali na 19:23, bližje pa ni šlo. Črnučani so z uspešnim prvim tempom Kržiča postavili končnih 20:25.

V začetku drugega niza se je odvila zrcalna slika prvega. Krkaši so z dobrim servisom otežili igro gostom in povedli s 5:1. Veselje domačih odbojkarjev ni trajalo dolgo, saj so gostujoči odbojkarji izvrstno reagirali na polminutni odmor njihovega trenerja Kšele. Predvsem na dober servis Seška in Kržiča so z delnim rezultatom 6:1 prešli v vodstvo. V nadaljevanju si nobena izmed ekip ni uspela priigrati večje prednosti. Minimalno vodstvo Krke je z asom za izenačenje na 19. izničil Marovt, zatem pa je Oman pristavil še blok, Rojnik pa napadalno točko za vodstvo gostov z 19:21. Domače je v igri z dvema napadoma zadržal Kosmina, Erpič je poskrbel za izenačenje na 22., tu pa se je domačinom tudi ustavilo. Rojnik je z dvema uspešnima napadoma gostom priigral prvo zaključno žogo, to pa je hitro, že v naslednji akciji, z uspešnim blokom izkoristil Kržič za 22:25. 

Tudi tretji niz so bolje načeli domačini. Prek dobrih začetnih udarcev Erpiča in Hvale ter v napadu razpoloženega Pulka so povedli s 6:1. Nalet domačinov je s polminutnim odmorom prekinil trener gostov Kšela. Njegovi varovanci so nato zaigrali bolje, tudi na račun številnih neizsiljenih napak domačih odbojkarjev. Za serijo izvrstnih servisov je poskrbel Oman in Črnuče so ne le ujele priključek temveč tudi povedle z 10:12. Pobuda gostov je bila na srečo številnih domačih ljubiteljev odbojke kratkotrajna, saj so domači uspeli dvigniti raven igre in postopoma prevzeli pobudo. Nekaj energije je v domačo vrsto z blokom vnesel Hafner, nakar je Pulko pristavil še točko z začetnim udarcem. Domači so v končnico vstopili s prednostjo 21:16, to pa so uspeli zadržati do konca niza. Končnih 25:20 je z blokom postavil Kosmina.

Uvod v četrti niz je bil precej izenačen. Pri vodstvu Krke s 5:3 je prišlo do neljubega dogodka v ekipi gostov, saj se je poškodoval libero Verdinek. Črnučani se niso dali zmesti in so še naprej držali visok nivo igre ter Krki bežali s prednostjo dveh, treh točk. Domači so po uspešnem bloku Erpiča uspeli izničiti zaostanek treh točk in s tem izenačiti na 21., zatem pa so več zbranosti pokazali Črnučani. Rojnik je uspešno napadal, Mihelčič poskrbel za asa, napad Pulka je končal zunaj igrišča, prvo zaključno žogo pa je z novim asom za 21:25 izkoristil Mihelčič. 

Izjavi po tekmi

Martin Kosmina, kapetan Krke: "Menim, da smo počepnili predvsem na sprejemu, sploh v prvih dveh nizih. Nato smo se zbrali, tudi Črnučani so nekoliko več napak naredili na začetnem udarcu, in se tako spravili nazaj v igro. Vsekakor mislim, da bomo morali v soboto v Črnučah odigrati precej bolje, če bomo želeli računati na zmago."

Matic Rojnik, kapetan Črnuč: "Zadovoljni smo. Cilj imamo obstati v 1. A ligi in danes smo storili prvi korak. Potrebujemo še drugega v soboto. Igro še lahko izboljšamo, vsekakor pa upamo na rezultat v našo prid."