Sportklub 1A. DOL moški

22 / mars 2023
Krka - Črnuče 3:1
Poročilo s tekme
V novomeški dvorani Marof sta se na tretji, odločilni tekmi osmine finala državnega prvenstva pomerila Krka in Črnuče. Zmage s 3:1 so se razveselili Novomeščani, ki so si priigrali uvrstitev v 1/4 finale, še pomembneje pa je, da so si po letu nastopanja v 1. B ligi ekspresno zagotovili povratek v med slovensko odbojkarsko elito v 1. A ligo. Krko sta do zmage povedla najizkušenejša člana ekipe Zlatko Pulko (20 točk) in kapetan Martin Kosmina (17). V dresu gostov je bil najbolj razpoložen Jaka Sešek, dosegel je 16 točk. Krkaši se bodo v četrtfinalu zoperstavili ACH Volleyu. Prva tekma bo že v soboto v Tivoliju ob 18. uri.

1/8 finala, 3. tekma
Krka - Črnuče
3:1 (20, -21, 20, 23)

Športna dvorana Marof, Novo mesto. Sodnika: Valentar, Juraja. Obiskovalcev: 400.
Krka: Hafner 2, Erpič 2, Kosmina 17, Borin (L), Kožar, Pulko 20, Lavrič 6, Hvala 1, Lindič 4, Pušnik 13, Hardt, Vidmar, Jakše (L). Trener: Jernej Rojc.
Črnuče: Kržič 8, Mihelčič 1, Prevorčnik, Karadža Pevc (L), Verdinek (L), Rojnik 10, Oman 11, Sešek 16, Marovt 10, Jančič, Valenčič, Ramšak Češnovar. Trener: Iztok Kšela.

Obetala se nam je živčna in izenačena tekma in takšno smo tudi dobili. Večji del prvega niza je bil povsem izenačen. Do prve večje prednosti so prišli Krkaši (18:14) na račun dobrih začetnih udarcev Erpiča in Hafnerja, medtem ko je bil v napadu razpoložen Pušnik. Črnučane je nato v igro z asom vrnil Rojnik, toda v pravem momentu je odgovoril Pulko z dvema točkama za vodstvo Krke s 23:19. Domači trener Rojc je zadel z menjavo na servisu, saj se je za ponujeno priložnost Hvala oddolžil z asom za 24:19. Gosti so prvo zaključno žogo ubranili s prvim tempom preko Omana, v naslednji točki pa so napad poslali v avt in prvi niz je s 25:20 pripadel Krki.

Jasno je bilo, da se Črnučani ne bodo kar tako predali in temu primerno so odprli drugi niz. Odločno, z uspešnim blokom Seška in dvema asoma Kržiča so hitro pobegnili na prednost z 0:3. Po uspešnem napadu Seška za 1:5 je bil domači strateg primoran vzeti polminutni odmor. Poskus prekinitve naleta gostov ni bil uspešen. Gosti so še naprej odlično postavljali blok, zanesljivo servirali in počasi višali prednost. Krki na drugi strani nikakor ni stekel sprejem in napad, pomagala pa ni tudi menjava na mestu organizatorja igre. Črnučani so igrali zanesljivo in učinkovito, v napadu pa sta izstopala predvsem Sešek in Rojnik. Krkaši so se po drugem polminutnem odmoru Rojca le nekoliko prebudili. Uspeli so omejiti nalet gostov in bolje zaigrali v napadu. Zaostanek je bil sicer prevelik, da bi lahko računali na preobrat, so pa z nekaj minutami dobre igre, dobrih začetnih udarcev Lindiča, napadalnih točk Kosmine in uspešno postavljenih blokov Erpiča znižali na 20:23, in kar je najpomembneje, dobili zalet za trejtji niz, ki je sledil. Drugega je namreč z dvema zaporednima točkama v korist gostov odločil Oman (21:25).

V tretjem nizu je bilo več energije na strani domačinov, ki so počasi, a vztrajno višali prednost. Izvrstno je deloval napadalni trio Kosmina-Pulko-Pušnik, svoje pa sta dodala tudi blokerja Lindič in Lavrič. Sredi niza je zaradi negodovanja nad sodniško odločitvijo rdeč karton prejel gostujoči trener Kšela in Krka je povedla s 15:11. Sledilo je precej izenačeno nadaljevanje, tudi številni obiskovalci so uživali v lepih potezah, bolj pa so bili zadovoljni domači navijači, saj Krka prednosti ni več spustila iz rok. V ključnih trenutkih niza sta z rutiniranima napadoma niz v korist Krke zapečatila najizkušenejša igralca na pa parketu, domači kapetan Kosmina in korektor Pulko, slednji je zbral kar 7 točk v nizu. Niz je pripadel Krki s 25:20.

Črnučani so v četrtem nizu poskrbeli za nov juriš in s štirimi zaporednimi točkami odločno načeli niz. Z odmorom je hitro reagiral Rojc, na kar so se njegovi varovanci dobro odzvali in v nadaljevanju uspešno vzpostavili ravnovesje na igrišču. V osrednjem delu niza si nobena izmed ekip ni uspela priigrati višje prednosti, v samo končnico pa so po asu Hafnerja za vodstvo Krke z 19:16 bolje vstopili domači. Po dobrem bloku Seška in dveh napakah domačinov je bila tekma znova povsem odprta. V ključnih trenutkih so več zbranosti pokazali Novomeščani. Kosmina je dosegel tri od zadnjih štirih točk Krke, tudi blok za prvo zaključno žogo. Črnučani so z uspešnim prvim tempom Omana znižali na 24:23, a naslednji začetni udarec poslali v mrežo in nepopisno veselje novomeških odbojkarjev in številnih obiskovalcev se je pričelo.

Martin Kosmina, kapetan Krke: "Naredili smo, kar smo si zastavili že pred začetkom sezone. Vedeli smo, da ne bo lahko niti na eni tekmi. Današnjo tekmo bi lahko tudi nekoliko bolj sigurno in že prej odločili v svojo korist, ampak pomembno je, da smo storili, kar je bilo treba in dosegli to pomembno zmago."

Matic Rojnik, kapetan Črnuč: "Ekipi sta zelo izenačeni. Odločale so res malenkosti, tekma bi se lahko obrnila tudi povsem drugače. Mi smo odigrali dobro, ni bila slaba tekma, je pa res, da so Krkaši odigrali vrhunsko in jim moramo športno čestitati."

Jernej Rojc, trener Krke: "Vedeli smo, da bo zahtevna tekma, toda treba jo je bilo odigrati do konca. Imeli smo že priložnost, toda z nekaj napakami smo Črnučane spustili nazaj v igro in držali so nas do konca. Bravo ekipi in trenerju, ekipa Črnuč si res zasluži igrati v prvi ligi in upam, da bo imela zveza, klubi, ki sodelujejo, delegati in komisija toliko posluha, da bodo dali priložnost tem perspektivnim mladim odbojkarjem, da nastopajo v prvi ligi. Letos smo odigrali tudi nekaj pripravljalnih tekem s Črnučami in smo se na ta račun dobro poznali, zato nekih večjih presenečenj ni bilo. Med sezono smo morali res razmisliti, kako motivirati igralce, da bodo trenirali dobro in nato tekme proti nižje rangiranim ekipam odigrali na visokem nivoju. Zato smo si znotraj tekem vedno postavljali izzive, treba je narediti toliko in toliko asov, blokov.. Moram reči, da smo večino teh izzivov izpolnili. Včasih se je zdelo nekoliko hecno, ko smo igrali proti slabšim ekipam, pa smo se tako veselili, pa so rekli, kaj se pa tako veselite. Bili smo veseli ne le zmage, še bolj pa tega, da nam je uspelo narediti izziv znotraj tekme. Prvo tekmo so bili zagotovo nekateri igralci v krču, prisotna je bila napetost. Moramo vedeti, da nekateri igralci prve postave še niso imeli priložnosti igrati tako pomembnih tekem. Je bilo pa na drugi tekmi takoj bolje. Uspeli smo vzpostaviti svojo igro, kljub temu, da smo imeli na začetku težave na sprejemu, ostali smo agresivni na visokih žogah. Ko smo pa ob tem vzpostavili še servis, pa je število blokov povedalo svoje. Današnja tekma je imela velik riziko, da lahko pričakuješ vse, veliko stresa, potem pa je odvisno, kako se v določenem trenutku s tem soočiš. Jutri bomo prosti, v petek bomo potrenirali, v soboto gremo pa na ACH Volley. Sproščeno, veselo, nasmejano in zadovoljno. Super ekipa. Hvala še enkrat ekipi, štabu in vsem, ki so pomagali okoli ekipe in gradili to pozitivno energijo, ki nas je na koncu vrnila v prvo ligo."