Sportklub 1A. DOL moški

19 / april 2023
Servisi usodni za kamniške odbojkarje
Poročilo s tekme

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 350, sodnika: Atanasov, Vrenko.

Calcit Volley: Planinšič, Mujanović 18, Vinkovič, Lazar, Okorn, Košenina (L), Arsenoski, Okroglič 8, Sosa Sierra 19, Mitrašinović, Aponza 8, Pavlović 7. Trener: Jurij Žavbi.

ACH Volley Ljubljana: Mejal, Šket 1, Mašulović, Todorović, Bošnjak, Koncilja 11, Šestan 17, Kovačič (L), Gjorgiev 20, Videčnik 8, Kök 10, Šen 3. Trener: Radovan Gačič.

Na prvi tekmi finala končnice državnega prvenstva so bili kamniški odbojkarji ves čas v podrejenem položaju, kar se jim je proti Ljubljančanom zgodilo prvič v tej sezoni. Zatajili so v vseh elementih odbojkarske igre, najbolj na servisu in sprejemu, zato je bil njihov osnovni cilj, da pred svojimi navijači oboje dvignejo na višjo raven. »Le na ta način smo lahko enakovredni ACH Volleyju,« je pred tekmo opozarjal Jure Okroglič, sprejemalec Calcit Volleyja. Igra, ki so jo Kamničani prikazali na drugi tekmi, je bila veliko boljša kot v soboto v Tivoliju, toda ob spet neprepričljivem servisu, je bilo to premalo za njihovo zmago.

Čeprav so domači odbojkarji z asom Luisa Sosa Sierre v prvem nizu povedli s 6:3, so gostje na servis Nikole Gjorgieva dosegli štiri zaporedne točke. Domači trener Jurij Žavbi je vzel polminutni odmor, toda po vrnitvi na igrišče, je bil za 8:6 za ACH Volley v bloku uspešen Vuk Todorović. Že na deseti točki so Kamničani izid izenačili, toda po novem bloku Todorovića je bilo spet plus dve za Ljubljančane (12:10), po dveh lastnih napakah domače ekipe pa so gostje pobegnili za štiri točke (19:15).

Kamničanom spet ni steklo pri začetnih udarcih, s katerim so skušali odmakniti tkmece od mreže, saj so kot po tekočem traku končali izven igrišča ali v mreži. Skupaj kar devet žog. Ko sta končno dva servisa Nika Mujanovića končala v polju Ljubljančanov, je Uroš Pavlović z dvema zaporednima blokoma Kamničane približal na točko zaostanka (20:21). Do preobrata vseeno ni prišlo, čeprav so domačini ubranili eno zaključno žogo, drugo pa je nato zaključil Gjorgiev.

Tudi v drugem nizu so bili domačini tisti, ki so prvi prišli do večje prednosti, ko je bil z dvema asoma uspešen Jure Okroglič za 11:7, nato pa je bil v napadu uspešen še Sosa Sierra. Šele Filip Šestan je prekinil serijo petih zaporednih točk Kamničanov, ki so v prvem nizu naredili kar enajst lastnih napak, od tega devet na servisu. Ljubljančani so se domačinom približali na dve točki zaostanka (13:15), toda na servis Pavlovića, dosegel je tudi asa, in napadu Mujanovića je bilo že 18:13 za Calcit Volley, ki je vodil tudi še z 22:17. Na servis  in točki Mateja Köka, ki je sredi niza zamenjal Klemna Šena, so Ljubljančani prišli na dve točki zaostanka (20:22). Njihov nalet je zaustavil Mujanović, drugo zaključno žogo za prvi niz kamniške ekipe v finalnem nizu pa je izkoristil Sosa Sierra.

V tretjem nizu sta se ekipi do petnajste točke menjavali v vodstvu in šele po dobro izvedenem "penalu" so Ljubljančani na servis Todorovića prišli do dveh točk prednosti (17:15), z njegovim asom do treh (18:15). Do odločilne prednosti so gostje prišli na servis Danijela Koncilje, ko so dosegli štiri zaporedne točke za vodstvo s 23:17. S tem je bil niz, ki se je končal z novo kamniško napako na servisu, odločen.

Domači odbojkarji so imeli težave na servisu tudi v začetku četrtega niza in tudi zato so Ljubljančani prvi prišli do dveh točk prednosti (6:4), vendar je Aponza z blokom Kamničane spet popeljal do minimalnega vodstva (7:6). V izenačenem nadaljevanju do štirinajste točke so po bloku Videčnika spet bili gostje tisti, ki so pobegnili za dve točki (14:16), po polminutnem odmoru pa je Gjorgiev dosegel še asa.

Nov polminutni odmor je Žavbi vzel po uspešnem napadu Köka in zaostanku štirih točk (18:14), toda kapetan ACH Volleyja je bil še enkrat uspešen na svoj servis. Podobno kot v tretjem nizu Ljubljančani visoke prednosti niso več izpustili iz rok. Na servis Aponze so Kamničani sicer še prišli na dve točki zaostanka (17:19), to pa je bilo tudi vse. Gostje so z blokom Videčnika spet prišli do prednosti petih točk (22:17), z novim blokom, tokrat Koncilje pa so še drugič v finalni seriji premagali Calcit Volley.

Izjavi po tekmi

Jurij Žavbi, trener Calcit Volleyja: "Težko je celotno tekmo servirati tako dobro kot smo v drugem nizu, je pa res, če bi tako servirali vso tekmo, bi verjetno tekmo dobili. Je pa to lažje reči, kot narediti. Proti ACH Volleyju moraš tvegati in kdaj si v tem uspešen, kdaj ne, me pa veselil, da smo prikazali boljšo odbojko kot v soboto. Tako slabo, kot smo igrali na prvi tekmi, ne moremo več igrati, zagotovo pa lahko igramo še bolje, kar bomo skušali pokazati že v petek v Ljubljani. Morali bomo biti bolj uspešni pri servisu in biti bolj uspešni v nasprotnih napadih."

Radovan Gačič, trener ACH Volleyja: "Na tokratni tekmi je bilo dvoje - bilo je precej težje, kar smo pričakovali in precej slabše kot v prvi tekmi. Nekako sem imel vso tekmo občutek, da delujemo preveč zaspano, ampak v finalnih nizih štejejo samo zmage. Do tretje tekme je manj kot 48 ur, zato bo treba določene zadeve v naši igri popraviti. Tekmo bi morali dobiti z boljšo igro, kot smo jo prikazali, mislim pa, da je to dober opomnik, da naslova še nismo osvojili."