Sportklub 1A. DOL moški

14 / oktober 2022
Klobučar vabi gledalce na derbi v Tivoli
Pred tekmo ACH Volley - Calcit Volley

Kot zadnji se je Kamničanov v pripravljalnem obdobju pridružil njihov kapetan Jan Klobučar, ki je ob prihodu v garderobo videl bolj ali manj same nove obraze.

»Res je, z izjemo Nika Mujanović so bili v njej sam novi igralci, ampak mislim, da je to še najmanjši problem. Vsi vemo, zakaj smo v klubu, kaj se od nas pričakuje, zato moramo čim bolje trenirati, da bomo lahko prikazali čim boljše igre,« se s prenovo kamniške ekipe ne obremenjuje slovenski reprezentant, ki bo tretjo sezono zapored nosil dres Calcit Volleyja.

»Zagotovo še nismo na najvišji ravni, saj je to šele začetek sezone. Pred njenim začetkom smo odigrali veliko pripravljalnih tekem, je pa res, da sem najprej manjkal jaz, nato Nik in Dino Vinkovič, ki sta bila z reprezentanco U-20 na EP v Italiji, ampak podobne težave so imele tudi druge ekipe. Kar se samega rezultata tiče, smo s prvima dvema tekmama v prvenstvu lahko zadovoljni, čeprav sama igra še ni bila takšna, kot si želimo. Še vedno je veliko prostora za napredek v naši igri. Toda v soboto pride tekma, ko bomo videli, kje smo in ali smo to, kar smo delali do zdaj, delali dobro. Zato se že vsi veselimo te tekme, da vidimo, kje smo,« se obračuna s svojo nekdanjo ekipo, za katero je igral štiri sezone, veseli Klobučar.

Tudi ACH Volley, ki je v lanski sezoni izgubil le eno tekmo, pa še to v polfinalu pokala Challenge, je v novo vstopil v delno spremenjeni zasedbi. Izredno uspešnega trenerja Mladena Kašića je zamenjal Radovan Gačić, v Calcit Volley je odšel Jure Okroglič, prav tako v klubu ni več Gregorja Pernuša in Nemanje Peruničića, ki sta zdaj v Mariboru, Jana Pokeršnika, ki kariero nadaljuje v Romuniji pri ekipi Steaua Bukarešta, ki jo vodi Bogdan Kotnik, ter Filipa Rutarja. Novinci v ljubljanski ekipi pa so slovenski reprezentančni bloker Danijel Koncilja, hrvaški reprezentant Filip Šestan ter obetavni slovenski odbojkarji, Črtomir Bošnjak, ki je na širšem seznamu slovenske izbrane vrste, Primož Mejal in Klemen Šen. Na turnirju v Mariboru v pripravah na novo sezono so zmagali Ljubljančani.

»Mislim, da je ACH še močnejši, kot je bil zadnji sezoni. Je pa res, da jih je lahko na igrišču naenkrat le šest, ne glede na to, koliko dobrih igralcev ima ekipa na posamezni poziciji. V vsakem primeru ima zelo dobro ekipo, tako da nas čaka v novi sezoni z njimi težko delo.«

Čeprav bo šlo šele za prvo od številnih medsebojnih tekem v letošnji sezoni, bo za obe ekipi zelo pomembna. Če ne drugega, za samozavest pred nadaljevanjem sezone.

»Absolutno se strinjam, tekma bo zagotovo za obe ekipi zelo pomembna. Predvsem za nas, saj niti ne vemo, kakšen je naš domet, kje so tiste največje slabosti, ki jih imamo, ker se do zdaj še niso pokazale, zato bo ta težka tekma ob pravem trenutku. Lahko bo to velik plus za nadaljevanje sezone, lahko je dobra šola, ampak glede rezultata pa ne bo še nič usodnega.«

Glede na to, da je bil Klobučar del slovenske reprezentance, ki je v Stožicah igrala pred 12 tisoč gledalci, si v soboto v Tivoliju želi bolj polnih tribun kot v lanski sezoni. Derbi, ki je pred nami, si to zagotovo zasluži.

»Mislim, da si oboji želimo, da bi bilo na tekmi veliko gledalcev, ker bi ji to dalo še dodatno draž. Prepričan sem, da se v slovenski ligi igra dobra odbojka, da je to odbojka na visoki ravni in škoda bi bilo, če bi bila dvorana prazna. Zato bi povabil vse ljubitelje odbojke, da pridejo v Tivoli, naj pridejo navijati, saj ni važno za koga, ker odbojka bo dobra.«

Klobučar je že nekaj del izjemne generacije slovenskih odbojkarjev, ki nas v reprezentanci navdušuje že sedem, osem let.

»V zadnjih letih se je reprezentančna odbojka res začela odvijati v neko novo smer. Skoraj vsako leto naredimo neki premik navzgor, pridemo še na višjo raven. Čeprav to zadnje SP še vedno malo boli, saj smo se z njega vrnili brez kolajne, čeprav smo ji bili tako zelo blizu. Vendar se moramo zavedati, da je to za nas šele drugo SP, pred štirimi leti smo bili dvanajsti in že to je bil lep uspeh, štiri leta pozneje pa smo se že borili za kolajne. Res je to nekaj posebnega, redke so reprezentance, ki so naredile takšen napredek,« je z dosežki slovenske reprezentance zadovoljen 29-letni odbojkar.