Sportklub 1A. DOL ženske

18 / februari 2023
Nova KBM Branik - GEN-I Volley 3:1
Poročilo s tekme

V Športni dvorani Lukna sta se v 19. kolu prve državne lige Sportklub za ženske pomerili ekipi Nova KBM Branik in GEN-I Volley. Maloštevilni gledalci so lahko spremljali relativno kakovostno igro in še eno zmago Nove KBM Branika. Nasprotnice so ugnale z rezultatom 3:0 in tako pred njimi še povečale prednost.

Po pričakovanjih so domače bolje pričele tekmo in tudi na račun nekaj napak nasprotnic v napadu, hitro prišle do vodstva 6:2, ko je gostujoči trener Samec vzel prve pol minute odmora, ki je več kot očitno njegovim varovankam dobro dela. Sicer so naslednjo žogo izgubile, a so v nadaljevanju pokazale več odločnosti v napadu in borbenosti v obrambi. A Samec tudi s prikazanim ni bil zadovoljen, saj je pri rezultatu 11:6 vzel še druge pol minute odmora. Sledila je napaka Lorber Fijokove in nato še blok ob napadu Mlakarjeve. V naslednjem napadu je po dobrem sprejemu napad zaključila Štamparjeva, ki je takoj za tem dosegla še neposredno točko s servisom. Uspešen protinapad Mlakarjeve in blok Milošičeve sta bila dovolj, da so bankirke prednost povečale na šest točk (15:9). Nato sta ekipi izmenjaje osvajali točke do bloka Mlakarjeve in napake Frelihove v napadu. Prednost je narasla na osem točko, po uspešnem protinapadu Lekše, so bile domače do zmage v prvem nizu oddaljene le še dve točki. Zanju pa so poskrbele kar gostje, najprej z dotikom mreže bloka, nato pa še z napako servisa. Niz se je končal z rezultatom 25:15 za domače.

Izenačeno se je pričel drugi niz, gostje pa so povedle po slabem sprejemu Lorber Fijokove (2:3). Po napaki Pertens v napadu, je Milošičeva dosegla svoj prvi as in ekipi priigrala točko prednosti (6:5). Domače so počasi pričele nabirati prednost. Najprej so po servisu Pogačarjeve ustavile napad gostij, še dve točki zapored so osvojile na servis Lorber Fijokove. Pri rezultatu 11:7 je Samec vzel prve pol minute odmora v drugem nizu. Domače so imele pri rezultatu 12:8 novo možnost za povečanja vodstva, saj je Štamparjeva dobro servirala na Blažičevo, a so igralke GEN-I z blokom ustavili protinapad Lekše. Kmalu za tem je bila Lorber Fijokova uspešna v bloku pri poskusu Frelihove. Nato svoje priložnost v protinapadu ni izkoristila Milošičeva in prednost bankirk se je stopila na tri točke. Se pa je kmalu ista igralka oddolžila z dvema dobrima servisoma in vodstvo je kmalu znova znašalo pet točk. Pri rezultatu 18:15 je sledila najdaljša točka na tekmi. Obe ekipi sta se večkrat uspešno obranili in pokazali obilo požrtvovalnosti, kar so z daljšim ploskanjem nagradili tudi gledalci. V naslednjih trenutkih je na strani domačink bilo premalo učinkovitosti v napadu, za kar so bile še kaznovane pri servisu Žigonove, ko se je žoga zvalila preko mreže. Pri rezultatu 20:19 je Najdič vzel pol minute odmora, ki je njegovim varovankam nedvomno koristil. Mlakarjeva je v napadu poskrbela za menjavo, nato je še Štamparjeva z blokom zaustavila napad gostujoče ekipe. Sledil je uspešen napad Frelihove in nato še močan udarec Mlakarjeve. Po napaki gostij, so domače izkoristile že prvo zaključno žogo in niz dobile z rezultatom 25:21.

Tretji niz se je pričel z dvema osvojenima točkama gostij, najprej so z blokom zaustavile Mlakarjevo, nato je sledila napaka Lekše v napadu. Bankirke so pri tretji točki znova vzpostavile ravnovesje. A le za kratek čas, saj je gostjam uspela serija štirih zaporednih točk. Bankirke so bile v napadu neprodorne, gostje pa so uspešno zaključevale protinapade. Zato je bil Najdič prisiljen vzeti pol minute odmora. Kljub temu domače niso uspele narediti menjave. Zato je Najdič najprej zamenjal Pogačarjevo s Farkaševo, le točko za tem pa še Milošičevo s Senekovičevo. Gostje so si pri rezultatu 4:9 priigrale najvišje vodstvo na tekmi. Tudi v nadaljevanju napad domačih nikakor ni stekel, njihove nasprotnice pa so postajale vse prodornejše. Pri 4:11 je v igro vstopila Ramićeva namesto Mlakarjeve, a tudi to ni pomagalo. Po prestopu slednje pri napadu iz druge linije, je Najdič še drugič posegel po polminutnem odmoru. A domače nikakor niso našle rešitve, zato je Najdič v igro poslal še Potokarjevo, ki je po nekaj tednih odsotnosti zaradi poškodbe, prvič stopila na parket. Gostje so namreč vodile že s 4:14, ko je sledila serija treh točk domačink. Kljub temu, da so naslednjo točko gostje uspele dobiti, se je zdelo, da je razmerje moči v igri znova enakopravno. Po menjavi je Frakaševa z dvema asoma uspela zaostanek znižati na šest točk (10:16). Po napaki Blažičeve v napadu, je sledil še en as Farkaševe. In nedosegljiva prednost gostujoče ekipe se je kmalu zdela ulovljiva. Farkaševa je že z naslednjim servisom gostjam preprečila organizacijo napada, v protinapadu pa je bila uspešna Lorber Fijokova. Po pol minute odmora je sledila razburljiva točka, ki jo je na koncu zaključila Ramićeva in prednost znižala zgolj na dve točki. Gostje so nato isto igralko uspele zaustaviti z blokom. Znova je v igro vstopila Mlakarjeva, ki je po menjavi dva protinapada uspela pretvoriti v točko. Prednost gostij je znova znašala le dve točki. Blažičeva je z uspešnim napadom servis znova vrnila na svojo stran mreže, Rituper pa je v protinapadu poskrbela še za eno točko več v svoji ekipi. Sledili sta napaki servisa na obeh straneh. Za bolj izenačen zaključek niza, bi bilo na strani domačih potrebne več zbranosti. Tako so gostje niz uspešno pripeljale do konca.

Četrti niz se je pričel v domeni domače vrste. Z nekaj servisi so gostjam preprečile organizacijo hitrega napada in se uspešno branile ter organizirale protinapade. Pri rezultatu 7:3 je Samec vzel prve pol minute odmora, kar Loreni Lorber ni preprečilo da ne bi še drugi v nizu uspešno zaključila protinapada. V naslednjih minutah si nobena ekipa ni uspela narediti serije točk. Domače so pobegnile za šest točk na servis Mlakarjeve, ko je napad Frelihove z blokom zaustavila Lekše, nato pa sledil as Mlakarjeve. Tudi naslednja točka je pripadla domačinkam in prednost je kmalu znašala osem točk. Gostje so uspele servis znova vrniti na svojo stran, dve zaporedni napaki v napadu Lorber Fijokove, pa je prinesel znižanje izida na 18:12 za domače. Sledilo je pol minute odmora za bankirke, za tem pa uspešen napad prav Lorber Fijokove. Pri 19:14 je Najdič znova vzel pol minute odmora, kar je nedvomno koristilo. V nadaljevanju so znova zaigrale bolj zbrano, prav slednje pa je bilo manj na strani GEN-I. Kmalu so bankirke prednost povečale in imele pri 24:15 prvo zaključno žogo, ki je niso izkoristile. Tudi druge in tretje ne, ko je Najdič Štamparjevo zamenjal s Senekovičevo. Šele peto žogo je z udarcem po diagonali Lekše poslala v polje gostij in zaključila tekmo.

Točkovno najučinkovitejša je bila Mlakarjeva, dosegla je 27 točk. V domači vrsti jih je Lorber Fijokova zbrala 14, Lekše 11. Na strani GEN-I jih je Pertens zbrala 15, dve manj Frelihova in še dve manj Rituperjeva.