Sportklub 1A. DOL ženske

26 / mars 2023
ATK Grosuplje - Nova KBM Branik 2:3
Poročilo s tekme

ATK Grosuplje: Gorjup 10 (5 asov, 1 blok), Gojkovič, Krašovec 18 (3 asi, 3 bloki), Boben Rusić, Šen 18 (2 asa, 2 bloka), Žužek, Pucelj N. 11 (3 asi, 1 blok), Filipič (L), Gornjec Hodnik 8 (2 bloka), Čož 10 (2 asa, 2 bloka), Križman (L), Strgar. Trener: Matija Slobodnik
Nova KBM Branik: Mlakar 29 (1 as, 2 bloka), Milošič 11 (1 as, 3 bloki), Pogačar 2, Štampar 4, Klajžar (L), Lekše 17 (1 bok), Senekovič, Cikač (L), Farkaš, Remić, Lorber Fijok 16 (4 asi). Trener: Bruno Najdič

Grosupeljska mladost proti mariborskim izkušnjam - 2:3. Dolenjske so bile od Štajerk boljše na servisu, kjer je bilo razmerje v asih 15:6 in v bloku z 10:6, a kaj ko statistika ne prinaša zmage. Zmage so se po petih odigranih nizih veselile Mariborčanke. Te so v skupnem seštevku dosegle samo 4 točke več od Grosupeljčank in predvsem po zaslugi Ize Mlakar iz Grosuplja odnesle celo kožo. 

Že v uvodu prvega niza je ATK Grosuplje z močnimi servisi in uspešnimi bloki otežil Mariborčankam igro v napadu. Po uspešnem napadu Mlakarjeve so gostje prvič izdatneje povedle s 6:9 in po njenem asu z 9:14. Po uspešnem napadu in asu Krašovčeve ter bloku Pucljeve so domačinke uspele znižati na 12:14, da bi si v nadaljevanju Mariborčanke s serijo točk in z neustavljivimi napadi Mlakarjeve priigrale visoko prednost in si s končnimi 16:25 zagotovile vodstvo z 0:1 v nizih.

Če je kdo mislil, da se bodo v nadaljevanju Dolenjke predale se je krepko zmotil. Podajalka Ula Gorjup je nadaljevala z uspešnim razigravanjem soigralk na mreži, na mestu proste igralke sta se izmenjavali Filipičeva in Križmanova, a v začetku drugega niza je vseeno kazalo bolje Mariborčankam. Te so si s točko Lorber Fijok priigrale prednost s 5:9 in po napaki Šenove v napadu z 11:15. Po uspešnem napadu Gornjec Hodnikove so Dolenjske uspele izenačiti na 16:16. Trener gostujoče ekipe Najdič je vzel polminutni odmor, da bi prekinil niz osvojenih točk Dolenjk, tem pa se je v nadaljevanju drugega niza vse razpletlo po njihovih željah. Nepopustljivost in odločnost Grosupeljčank se je začela obrestovati, kar jim je v nadaljevanju z izjemno igro v polju in na mreži prineslo preobrat v igri in po bloku Čožove vodstvo z 22:18. Sledil je še njen uspešen napad za 24:19 in prvo zaključno žogo za izenačenje na 1:1 v nizih. Dolenjkam je zmago v drugem nizu s 25:21 z napako na servisu omogočila Štampoharjeva.

Brez kakršnega strahospoštovanja do zmagovalk letošnjega slovenskega pokalnega tekmovanja so Grosupeljčanke nadaljevale tudi v tretjem nizu, v katerem so bile ves čas v točkovni prednosti. Po napadu Šenove in po bloku Gornjec Hodnikove si je ATK Grosuplje priigral najvišjo prednost 20:13. Ko je že vse kazalo na osvojitev drugega niza so se z uspešnim napadom Mlakarjeve in blokom Milošičeve Mariborčanke še uspele približati na 21:18 in to je bilo tudi vse. Gorjupova je z asom Dolenjkam ob nepopustljivi igri v obrambi ponovno zagotovila večjo točkovno prednost, bilo je 23:18, da bi točko za 24:20 dodala petnajst letna Pucljeva. Po napaki na servisu Lekšetove so se vodstva z 2:1 v nizih zasluženo veselile domače igralke. 

Četrti niz se je za domačo ekipo začel sanjsko. Gorjupova je uspešno razigravala soigralke na mreži in v seriji zaporednih točk Pucljeve, Čožove, Šenove, Krašovčeve in Gornjec Hodnikove, z odličnim sprejemom, igro v polju in močnimi servisi so Dolenjke povedle s prepričljivih 8:2. Vse je kazalo na nepričakovano in zanimivo nadaljevanje tekme. Po napaki na servisu Mlakarjeve je ATK Grosuplje povedel z 21:15 in Dolenjke so bile na pragu presenetljive zmage, ki bi bila povsem zaslužena. Toda tako, kot je običajno v športu, so tudi tokrat preobrat v igri med mladimi Dolenjkami in Štajerkami prinesle izkušnje, ki so bile na strani Mariborčank. Po uspešnem napadu Gornjec Hodnikove za vodstvo s 25:24, so imele Grosupeljčanke prvo zaključno žogo za zmago na tekmi, a so jo gostje ubranile in z napadom Mlakarjeve rezultat izenačile. V nadaljevanju se je zmaga nasmihala eni ali drugi strani. V napeti končnici je prednost za Mariborčanke s točko v napadu prispevala Lorbek Fijokova, da bi z napako v napadu za 30:32 in izenačenje na 2:2 nizih zaključila Pucljeva. 

Peti odločilni niz so bolje začele Mariborčanke in povedle z 0:3. Trener Slobodnik je vzel pol minutni odmor, in v nadaljevanju je po asu Gorjupove in eni redkih napak Mlakarjeve v napadu domačinkam uspelo izenačiti na 3:3. Po blokih Lovšetove in Mlakarjeve ter napaki Šenove so si Mariborčanke uspele priigrati prednost štirih točk, bilo je 5:9 in po točki Lekšetove 6:12. V petem nizu je zadnjo točko na tekmi in za končno zmago Mariborčank z 2:3 prispevala Lorber Fijakova.

Tekma je bila lepa promocija za odbojko. Mlade Dolenjke so sproščene po obstanku v 1.A državni odbojkarski ligi dokazale, da so kot ekipa in igralsko sposobne več, kot so pokazale po rednem delu prvenstva. Čaka jih še povratna tekma v Mariboru. Če obstaja pri Grosupeljčankah želja, volja in odločenost, da se v lepi luči predstavijo tudi mariborskim gledalcem, bo možno prav vse.