Sportklub 1A. DOL ženske

16 / april 2023
Prva zmaga v roke Mariborčankam
Poročilo s tekme

Nova KBM Branik: Mlakar 15, Milošič K. 10, Štampar 9, Lekše 7, Senekovič, Farkaš, Ramič, Lorber Fijok 16, Krajnc, Cikač, Klajžar. Trener: Najdič

Formis: Vodušek, Cvetko, Šteharnik 5, Godec 8, Uršič 5, Grubišič Čabo 7, Milošič N. 18, Divjak, Klavžar, Halužan Sagadin 2, Bračič, Škoflek. Trener: Milič

Prva tekma za tretje mesto je bila odigrana v Športni dvorani Lukna, na njej sta se pomerila Nova KBM Branik in Formis iz Hoč. Prednost domačega parketa so izkoristile domače odbojkarice, ki so zmagale brez izgubljenega niza.

Bolje so tekmo pričele domače odbojkarice, saj so povedle s 3:1. Vendar ne za dolgo, gostje so jih najprej ujele, nato pa prednost povečale na 8:4. Bile so učinkovitejše v napadu, predvsem pa so napade bankirk ustavljale z blokom. S hitrimi napadi so povzročale težave v obrambi domačink. Nato so se tudi v vrsti Formisa pričele pojavljati napake, gostiteljice pa so nekajkrat z blokom ustavile napadalke na drugi strani mreže in rezultat je bil na deseti točki izenačen. Po premoru na zahtevo gostujočega trenerja Miliča, so domače osvojile še dve točki zapored, a so jih po dveh napakah bankirk, gostje dohitele in z uspešnim protinapadom Nike Milošič znova povedle. Točko zaostanka so Mariborčanke takoj izničile in povedle za dve, a je bil izid na 17. točki znova poravnan. Pri vodstvu 18:17 za Formis je domači trener Najdič vzel odmor, ki je očitno dobro del njegovim varovanka. Prevzele so pobudo na igrišču in povedle z 20:18, Milič je še drugič reagiral z odmorom.  Ta ni ustavil bankirk, ki so dosegle še naslednjo točko in prednost povečale na tri točke. Zanjo je poskrbela Mlakarjeva, sledil je še blok Lorber Fijokove, niz pa je zaključila Mlakarjeva, prav tako z blokom.

V drugem nizu je bila igra izenačena vse do sedme točke, ko so domače z uspešnimi protinapadi pobegnile na dve točki prednosti. Pri rezultatu 10:8 je Lekšetova z blokom ustavila napad Nike Milošič, tri točke prednosti pa so bile povod, da je trener Milič izkoristil prvo prekinitev v drugem nizu. Blok pri napadu Mlakarjeve in še as servis Šteharnikove sta pomenila znižanje zaostanka zgolj na točko, nato pa sta sledili dve napaki v napadu na domači strani in gostje so prvič povedle (13:12). Znova je sledila izenačena igra, Godčeva pa je pri rezultatu 17:18 dosegla svoj prvi as in priigrala izenačenje za svojo ekipo. Po naslednjem sprejemu domačink je bila v napadu uspešna Štamparjeva, ki je nato z asom vodstvo povečala na dve točki. Sledila je nezbranost v vrstah domačih, kar so gostje izkoristile in izid na 21:21 izenačile. Po odmoru na zahtevo Najdiča je napad zaključila Lekšetova, a domače naslednjega protinapada znova niso izkoristile. Po dobrem sprejemu je za menjavo poskrbela Klare Milošič, sledil je še blok gostiteljic ter as Klare Milošič.

Tretji niz so bolj odločno pričele gostje iz Hoč, saj so najprej povedle s 3:1, nato celo s 7:3. Bankirkam so povzročale obilo težav z napadalnimi servisi, domače pa so bile tudi neučinkovite v napadu. Prednost štirih točk so uspešno branile, Nika Milošič pa je pri 12:8 z zaključeno žogo v napadu prednost povečala na pet točk. Bankirke so v naslednjih trenutkih odigrale bolj zbrano in zaostanek znižale na dve točki (12:14). Tudi po odmoru gostujočega trenerja Miliča se Mariborčanke niso ustavile, Lorber Fijokova je zaključila še naslednji protinapad, prav tako je bila za njo uspešna še Klara Milošič in domače so zaostanek izničile. Uršičeva je uspela nalet domačih prekiniti, po prestopu Mlakarjeve pa so igralke Formisa znova povedle za dve točki. Za povišanje prednosti je z asom poskrbela Uršičeva, to pa je bil signal za odmor domačega trenerja Najdiča. Formiske so nadaljevale z borbeno igro v obrambi, a so kljub temu naslednje štiri točke pripadle Novi KBM Branik, neustavljiva je bila Lorber Fijokova. Po prvem vodstvu domačih v tretjem nizu je gostujoči strateg še drugič vzel pol minute odmora, a so domače vseeno prišle do vodstva z 21:18. Naslednji dve točki sta pripadli gostjam, Štamparjeva pa je bila nato uspešna v napadu na strani domačih. Kljub slabšemu sprejemu servisa je Nika Milošič uspela zaključiti napada, v enaki situaciji se je nato znašla Mlakarjeva, ki je dosegla 23. in 24. točko za domače. Nato je še z napadalnim servisom iz skoka povzročila obilo težav prosti igralki na drugi strani mreže, tekmo pa je po slabem sprejemu zaključila Lekšetova. Mariborčanke so tako slavile s 3:0.

Druga tekam bo odigrana v Športni dvorani Hoče, v soboto, 22. aprila ob 19.00 uri.