Pokal Ž

07 / december 2022
Nova KBM Branik - Formis 3:0
Poročilo s tekme

2. TEKMA ¼ POKALA SLOVENIJE: OK Nova KBM Branik : OK FORMIS 3:0 (16, 12, 19)

OK Nova KBM Branik: Mlakar 19, Milošič 2, Pogačar 3, Štampar 1, Klajžar, Lekše, Senekovič, Cikač, Farkaš, Ramić, Potokar 9, Lorber Fijok 14, Krajnc 6 
OK Formis: Škoflek, Cvetko 2, Šteharnik, Zupan, Godec 9, Uršič 7, Grubišič Čabo 5, Milošič 7, Divjak, Klavžar 1, Halužan Sagadin 2, Bračič 1, Babič

Na prvi četrtfinalni tekmi dveh sosedskih ekip je pred tednom dni slavila Nova KBM Branik z rezultatom 3:1. Tudi na povratni tekmi so bankirke veljale za favoritinje tega četrtfinalnega para za Pokal Slovenije. Ta tekma je imela tudi posebni naboj za domačinke, saj se jim je po treh letih in pol znova pridružila Iza Mlakar, ki se je po premoru vrnila na odbojkarska igrišča. Na veselje domače publike je Mlakarjeva pričela tekmo v prvi postavi.

In tekmo je s prvo točko odprla prav Mlakarjeva, za izenačenje pa je na drugi strani poskrbela Nika Milošič, ki je nato še z asom povedla svojo ekipo do prvega vodstva. V nadaljevanju je bila tekma izenačena, gostje iz Hoč so bile odločnejše predvsem pri servisih, saj so si po izenačenju na peti točki z dvema asoma Halužan Sagadin priigrale dve točki prednosti. Bankirke so jih takoj zatem ujele in tudi povedle z rezultatom 11:8. Zato je gostujoči trener Miloš Milić vzel prve pol minute odmora. Mlakarjeva je bila v napadu neustavljiva, kakor tudi na drugi strani Nika Milošič. Gostje so na 13. točki ujele domačinke, Bruno Najdič pa je zahteval prve pol minute odmora za svoje varovanke. Po izenačenju na 15. točki, je v igro vstopila Daša Klajžar namesto Urške Cikač, domačinke pa so prevzele pobudo in povedle z rezultatom 19:15. Trener Formisa je zahteval še druge pol minute odmora. V nadaljevanju je Ana Mojca Kranjc z napadalnimi servisi načela sprejem gostij, svoje pa je v napadu dodala še Lorena Lorber Fijok. Tako so domače nasprotnicam do konca niza prepustile zgolj le še točko in niz dobile z rezultatom 25:16.
Drug niz so z dvema uspešnima napadoma Žane Godec in enim Urše Uršič bolje pričele igralke Formisa. Vendar so jih domače ujele na tretji točki po uspešnem napadu Monike Potokar, domače pa so si nato priigrale še dve točki prednost. A le za kratek čas, saj so gostje takoj poskrbele za izenačenje. Pri rezultatu 11:10 za domače, je protinapad zaključila Mlakarjeva, ki je v nadaljevanju odlično servirala in ob pomoči soigralk prednost povečala na pet točk. Po napaki Mlakarjeve na servisu je sledila še napaka igralk Formisa, nato pa je za povečanje prednosti poskrbela še Monika Potokar z dvema as servisoma. Tudi po druge pol minute odmora gostujočega trenerja, je Potokarjeva nadaljevala z napadalnim servisom, Lorber Fijokova in Mlakarjeva pa sta bili učinkoviti v protinapadih. Za povečanje vodstva je poskrbela še Krajnc z dvema asoma in odličnim servisom prve zaključne žoge, ki jo je v protinapadu izkoristila Potokarjeva. Drugi niz se je tako končal še bolj prepričljivo, saj so gostje uspele zbrati le 12 točk.
Tretji niz je v domači ekipi na mestu blokerke pričela Klara Milošič, za prve tri točke pa je poskrbela Mlakarjeva, ki je bila neustavljiva v napadu. Tudi gostujoči trener je poskrbel za nekaj sprememb, saj je Niko Milošič prestavil z mesta korektorice na mesto blokerke. Tako smo lahko na mreži spremljali sestrski dvoboj. Bankirke so si že uvodoma priigrale tri točke prednosti in jo na servisu Lorber Fijokove povečale na šest točk. Tudi zato je Najdič Mlakarjevo zamenjal s Tali Lekše. Kljub temu so domače prednost povečevale, pri rezultatu 19:12 pa je Evo Pogačar zamenjala Anja Farkaš. Do konca niza so gostje točkovni zaostanek nekoliko zmanjšale, a se je niz kljub temu prepričljivo končal v prid bankirk z rezultatom 25:19.   

Domače so tako zasluženo uvrstile v polfinale Pokala Slovenije, saj so bile v vseh elementih boljše. Prepričljivejše so bile na sprejemu servisa in obrambi, kjer velja pohvaliti tudi prosto igralko Dašo Klajžar, dosegle so več blokov in bile učinkovitejše v napadu. Največ točk je dosegla Iza Mlakar, saj jih je vknjižila 19, pet manj Lorena Lorber Fijok. Pri Formisu jih je devet dosegla Žana Godec, dve manj pa Urša Uršič in Nika Milošič.