23 / april 2021
ACH Volley Ljubljana - OK Merkur Maribor
Poročilo s tekme

ACH Volley Ljubljana - OK Merkur Maribor 1:3 (-20, 16, -25, -22)

ACH Volley Ljubljana: Toman, Ropret 3, Pernuš, Toukhteh 14, Dagostino, Pavlović 2, Bošnjak, Okroglič 14, Rutar, Pokeršnik 4, Videčnik 5, Kök 14, Vučićević 10.

OK Merkur Maribor: Cafuta 1, Herman, Šket 21, Mulec, Detela, Možič 22, Ikhbayri, Donik 5, Uremovič 8, Adžović, Planinšič 2, Kisiliuk 8, Kovačič 2.

Na četrti finalni tekmi so Mariborčani v Hali Tivoli s 3:1 (20, -16, 25, 22) premagali odbojkarje ACH Volleyja Ljubljana in finalno serijo izenačili na 2:2. Odločilna peta tekma bo na sporedu že to nedeljo ob 18.15 v dvorani Tabor.

Začetek prvega niza je v vseh pogledih pripadel domačim odbojkarjem, ki so povedli s 7:2. Prednost so z napadom Köka še naprej ohranjali (12:7), z asom Šketa pa so se Mariborčani nekoliko približali (13:10) in Matija Pleško je prvič na tekmi posegel po polminutnem odmoru. Z začetnim udarcem je neposredno točko za 14:13 dosegel Možič, že v naslednji akciji pa sta bili ekipi po napaki Vučićevića poravnani (14:14). Gostje so prevzeli stvari v svoje roke in s točko Šketa najprej povedli za dve (17:19), nato pa za štiri točke (17:21). V nadaljevanju so priigrano vodstvo uspešno pripeljali do konca niza (20:25).

Drugi niz se je pričel  precej izenačeno (6:6). Na položaju sprejemalca je namesto Jana Pokeršnika pričel Jure Okroglič, ki je bil pomemben člen tudi v blok obrambi. Moštvi sta bili nazadnje izenačeni pri rezultatu 13:13, potem pa so zmaji z asom in blokom začeli pohod proti zmagi v drugem nizu (19:15). Mariborčani so do konca dosegli le še točko, niz pa je z napadom zaključil Toukhteh (25:16).

Tudi v uvodu tretjega niza sta bili ekipi povsem poravnani (8:8), nato pa je manjšo razliko z začetnim udarcem naredil kapetan zmajev Gregor Ropret (12:9). Razpoloženi Ljubljančani so še naprej pritiskali z močnimi začetnimi udarci, as je za 16:12 dosegel Toukhteh, kar je botrovalo k ponovnemu odmoru za Štajerce. Domačini so si nabrali še višjo razliko (20:15), pa so se gostje po dveh zaporednih asih Donika približali le na točko zaostanka (20:19). Možič je Mariborčanom priboril prvo zaključno žogo, že v naslednji akciji so z blokom zaustavili napad zmajev in povedli z 2:1 v nizih (25:27).

Vodstvo v četrtem nizu so si kot prvi priigrali gostje, in to visoko (1:6). Ljubljančani so se vrnili v vrhunskem slogu in z delnim izidom 6:0 že prevzeli vodstvo (12:10). Mariborčani so vrnili s podobno mero, ko so s štirimi zaporednimi točkami povedli s 14:12, od tega trenutka dalje pa zmaji niso več našli pravih odgovorov na nasprotnikovo igro. Štajerci so postopoma poviševali vodstvo in si s točko Možiča priborili prvo zaključno žogo (21:24), izkoristili so drugo (22:25). Finalna serija se tako nadaljuje že čez dva dni v dvorani Tabor.

Izjavi po tekmi:

Alen Šket, OK Merkur Maribor: ''Vesel sem, da mi je danes uspela dobra predstava, ampak za to je zaslužna cela ekipa. Prvi niz smo leteli po igrišču, v drugem smo padli, toda nismo se predali, dvignili smo glave in znova prikazali borbeno igro. Mislim, da imamo pred peto tekmo ogromno psihološko prednost, tudi prednost domačega terena in če ponovimo takšno predstavo kot danes, mislim, da se lahko zasluženo veselimo naslova.''

Gregor Ropret, kapetan ACH Volleyja Ljubljana: ''Razočaranje je veliko. Imeli smo sijajno priložnost, da zaključimo prvenstvo na domačem igrišču. Imeli smo veliko željo, tako kot oni, ampak na igrišču je enostavno treba to pokazati. Treba je biti agresivnejši v napadu, na servisu, treba si je želeti narediti točko, ne pa samo upati, da je ne bomo zgrešili. To je nekaj, kar Maribor dela odlično. Agresivni so na visoke žoge in to se jim velikokrat obrestuje. Danes smo imeli svoje priložnosti, sploh v prvem in tretjem nizu smo imeli stvari pod kontrolo, nato pa smo padli v neko črno serijo in nismo našli rešitve. Zelo sem razočaran nad današnjim porazom, ampak nova tekma je že čez dva dni. Zadnja v finalni seriji, treba bo dati vse od sebe in poskušati presenetiti Maribor na njihovem terenu.''